L'informe que ha publicat aquesta setmana el Fons Monetari Internacional (FMI) sobre les perspectives econòmiques mundials davant la crisi del coronavirus no ha deixat ningú indiferent. Espanya és, després d’Itàlia, el país que n'ha sortit més mal parat, amb un 8% de caiguda en la seva economia. En el programa ‘A Primera Hora’ de Ràdio Estel, l’analista financer Ramon Vallès, membre del Centre d’Estudis Economics i Socials (CEES), ha explicat aquest dijous que “la incertesa ve de la necessitat de saber com acabarà aquesta situació de la Covid-19, les relacions humanes i la reacció al final de la pandèmia”. Igualment ha afegit que “és un problema de curt o mig termini, fet que implica que l’economia pot tornar a la normalització en funció de les mesures preses pels diferents governs”.
Precisament, pel que fa al nivell econòmic i laboral a curt termini, l’analista financer ha dit que “ara mateix l’ocupació caurà més, i l’estiu encara és incert”. Ha aclarit també que, “quan tot es pugui normalitzar, s’aniran recuperant les xifres i aproximant-se a les del 2019”. La gran diferència amb la crisi del 2008 és, segons els col·laborador del CEES, que “la reforma de la situació actual ve més per la via de rescatar la gent que no pas per la banca”. Vallès ha puntualitzat que la solució hauria de passar per tres punts clau: “assumir que la situació és greu, reconeixer el problema i prendre mesures per intentar minimitzar-ne l’impacte i sortir-ne tan aviat com sigui possible”.
Finalment, i en plana internacional, l’economista també ha explicat que “la Xina porta molts anys creixent entre el 5 i el 7 per cent”. Ramon Vallès ha conclòs que “només hi ha una part afectada de la Xina, a diferència del que passa a Europa, on són països sencers”.
Pots tornar a escoltar AQUÍ