En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

"Quaresma és obertura a la necessitat de l'altre"

«La Paraula és un do. L'altre és un do». Aquest és el títol del missatge quaresmal del Papa, un escrit que ha volgut centrar «en…

7 febrer 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
«La Paraula és un do. L'altre és un do». Aquest és el títol del missatge quaresmal del Papa, un escrit que ha volgut centrar «en la paràbola de l'home ric i el pobre Llàtzer», relatada a l’evangeli de Lluc. Francesc anima els creients a deixar-se «guiar per aquest relat tan significatiu, que ens dóna la clau per entendre com hem d’actuar per aconseguir la veritable felicitat i la vida eterna, des d’una sincera conversió». En aquest missatge, que s’ha presentat aquest dimarts a l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, el pontífex subratlla que el camí quaresmal «és un nou començament, un camí que ens porta a un destí segur, que és la Pasqua de Resurrecció, la victòria de Crist sobre la mort», un temps en què «rebem sempre una forta crida a la conversió de tot cor, sense conformar-nos amb una vida mediocre, invitació a créixer en l'amistat amb el Senyor».
El Papa reitera que «Jesús és l'amic fidel que no ens abandona mai, perquè fins i tot quan pequem espera pacientment que tornem a ell i, amb aquesta espera, manifesta la seva voluntat de perdonar». El Sant Pare hi afegeix que, «en la base de tot, hi ha la Paraula de Déu, que en aquest temps se'ns invita a escoltar i a meditar més sovint». Francesc destaca, a més, que “la Quaresma és un temps propici per obrir la porta a qualsevol necessitat i reconèixer en ell o en ella el rostre de Crist”, alhora que recorda que, com diu Sant Pau, «la cobdícia és l'arrel de tots els mals», i afegeix que «aquesta és la causa principal de la corrupció i font d'enveges, plets i recels».
Abans d’acabar aquest missatge de Quaresma, el Papa exhorta «tots els fidels a manifestar també aquesta renovació espiritual participant en les campanyes de Quaresma, que moltes organitzacions de l'Església promouen en diferents parts del món, perquè augmenti la cultura de l’encontre en l’única família humana». En l’acte de presentació, la fundadora de la Comunitat Nous Horitzons, Chiara Amirante, des de la seva reconeguda experiència social amb exclosos, ha destacat la dialèctica d’obertura i tancament que planteja el document. "El missatge subratlla que el fet de tancar-se al do de la Paraula de Déu ens tanca el cor al do de l'altre, davant la realitat humana en què les situacions de decepció de l'altre ens incomoda, quan ens reclama en realitat canviar la vida", ha destacat.
Per la seva banda, el secretari delegat del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, Giovanni Pietro Dal Toso, ha destacat que l’eix del missatge és la claredat amb què som invitats a millorar i convertir-nos. Ha comentat que "la qüestió fonamental és fins a quin punt l'home sap obrir-se, ja que d'aquesta obertura li ve la vida, mentre que, del tancar-se, ve la mort". En aquesta línia, Dal Toso ha afegit que "el missatge és molt fort, perquè proclama que escoltar Déu significa també escoltar l'home". Sobre Llàtzer, el Sant Pare destaca que «ens ensenya que l'altre és un do i que la justa relació amb les persones consisteix a reconèixer amb gratitud el seu valor»
"Tres grans dons"
D'altra banda, en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, Francesc ha dit aquest dimarts que els tres grans dons de Déu a l’ésser humà són l'home fet a imatge de Déu, senyor de la terra i flanquejat per una dona a la qual estimar. El pontífex ha demanat "la gràcia de poder custodiar aquests dons i dur-los endavant amb l'obstinació de cada dia". Ha destacat que, "primer de tot, ens ha donat l'ADN, és a dir, que ens ha fet filla i ens ha creat a la seva imatge i semblança". Aquesta imatge ha servit perquè el pontífex recordi que, "quan una persona té un fill, ja no pot tornar enrere i, a més, l'estima, l'espera i el justifica". El Sant Pare ha explicat que "el segon do de Déu en la Creació és la cura de la terra".
Tornant a recórrer el relat del Gènesi, el bisbe de Roma va proposar el tercer i últim do: "l'amor, a partir de l'home i de la dona". La reflexió del Sant Pare ha començat a partir del Salm 8 i pel relat del Gènesi proposat per la litúrgia del dia, per exaltar l'admiració per la "tendresa" i el "amor" de Déu que, en la Creació, "ha donat tot l'home ".

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció