En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Quatre veus coneixedores de Síria coincideixen: És una guerra que sacseja el món per la seva terrible complexitat

Quatre persones que coneixen Síria han compartit col·loqui aquest dijous en el programa El mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. Pascale Coissard (Comissió Catalana d'Ajuda…

5 maig 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
Quatre persones que coneixen Síria han compartit col·loqui aquest dijous en el programa El mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. Pascale Coissard (Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats), Marta García (Ajuda a l'Església Necessitada) i Alex Maghakian i Xavier Valero (associació Barcelona per Síria) han coincidit en la idea que aquesta guerra, cinc anys després del seu inici, està sacsejant el món per la seva terrible complexitat. Valero ha llegit el missatge escrit que ha fet arribar, tot just en les últimes hores, un sacerdot que viu a Alep, una ciutat especialment castigada els últims dies. "Deixeu-nos en pau! Ajudeu-nos!", diu aquest cristià sirià adreçant-se respectivament als bàndols de la guerra i a la resta del món.
Marta García ha explicat el patiment que està coneixent i tristament atenent l'organització pontifícia Ajuda a l'Església Necessitada. "Els cristians han hagut de fugir en un gran nombre", ha explicat. Per la seva banda, Alex Maghakian, de pare sirià i d'origen siroarmeni, ha lamentat que "aquest conflicte no és civil o intern, sinó que representa la utilització que nombrosos interessos de tot el món fan, per interessos geoestratègics o per beneficiar-se de recursos natural, en un territori concret, i això està maltractant i matant la població civil, que no té la culpa de res". També Pascale Coissard ha recordat que "la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats treballa sobre les conseqüències, i Síria està generant una feina molt intensa els últims mesos, pel gran nombre de persones que han hagut de fugir del país". Per exemple, ha comentat que "la guerra de Síria, en cinc anys, ha provocat més refugiats que tota la crisi de l'Afganistan des de l'any 1978".
Els quatre participants en el programa han assegurat que només un gest multilateral de generositat ("canvi dels cors", deia la representant de l'organització pontifícia) pot aturar aquest conflicte, que ja ha provocat gairebé mig milió de morts des de 2011, segons Human Right Watch, així com 3 milions de fugits i 11 milions de desplaçats.

Es pot escoltar AQUÍ l'edició del programa El mirador corresponent a aquest dijous 5 de maig.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció