En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Què és la pobresa farmacèutica?

Moltes famílies no poden pagar-se la medicació per a aquells tractaments subjectes a prescripció mèdica que necessiten. Abans del coronavirus, la pobresa farmacèutica afectava un…

8 abril 2021

Comparteix
Moltes famílies no poden pagar-se la medicació per a aquells tractaments subjectes a prescripció mèdica que necessiten. Abans del coronavirus, la pobresa farmacèutica afectava un 4% de la població a Catalunya, unes 300.000 persones. El context actual de pandèmia ha fet engreixar aquests números. Ara, n'hi ha un 30% més en aquesta situació i ja en són 400.000, al voltant d'un 5% de la població. Però què és la pobresa farmacèutica? A qui afecta? I sobretot, com l’afrontem? Homero Val, gestor del fons social de medicaments a Catalunya i Aragó del Banc Farmacèutic, ha explicat aquest dijous, en una entrevista al programa ‘A Primera Hora’ de Ràdio Estel, quina és la feina de l’entitat i com es gestiona aquesta realitat.
Homero Val ha explicat que la pobresa farmacèutica “és la dificultat que pateixen les persones, especialment les qui viuen en situació de vulnerabilitat, per afrontar el copagament que tots hem de fer dels medicaments a la farmàcia”. I és que, des del decret de l’any 2012 tots els ciutadans hem de fer una aportació, concretament un copagament de l’import del cost dels medicament comprats als establiments, “a excepció d’uns col·lectius que tenen farmàcia gratuïta amb copagament 0”. Per aquest motiu, Banc Farmacèutic ha desenvolupat el projecte Fons Social de Medicaments, per cobrir les despeses en medicaments d’aquells pacients que, per diferents motius socioeconòmics, no poden assumir les despeses del tractament. Aquest projecte pretén, doncs, assegurar que cap pacient hagi de renunciar al seu tractament per manca de recursos econòmics.
Com funciona el Banc Farmacèutic?
-Els pacients que necessiten ajuda del Fons Social de Medicaments hauran de dirigir-se als serveis de Treball Social del seu Centre d’Atenció Primària.
-Després d’una entrevista amb el treballador social del centre i d’haver entregat una documentació requerida pel professional, l’equip de treball social del centre determinarà l’adequació del pacient, acord amb uns criteris objectius determinats prèviament.
-Un cop el pacient ha estat acceptat com a benefactor del projecte, el treballador social lliurarà un comprovant que el pacient haurà de mostrar al farmacèutic.
-El pacient benefactor haurà de dirigir-se a una de les farmàcies que formen part del projecte Fons Social de Medicaments i entregar les receptes del metge del Centre de Salut juntament amb el comprobant de Banc Farmacèutic.
-El farmacèutic donarà els medicaments al pacient benefactor sense càrrec, sempre que estiguin coberts pel Fons Social de Medicaments.
-Banc Farmacèutic haurà de formalitzar posteriorment a la farmàcia el pagament del cost dels medicaments dispensats d’acord amb aquest projecte.
Per més informació, es pot accedir a la pàgina web 
Pots tornar a escoltar l'entrevista AQUÍ

Més actualitat

SOCIETAT

L'esfondrament de l'edifici del carrer Canigó de Badalona era "indetectable"

Els bombers treballen en l'edifici sinistrat del carrer Canigó de Badalona el 7 de febrer de 2024 | Arxiu ACN

Així ho indica el cap de l'àrea tècnica del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona, Jordi Marrot, en declaracions a Ràdio Estel arran d'una primera anàlisi visual

26 febrer 2024

Redacció

POLÍTICA

"Tinc la sensació que Biden tornarà a guanyar"

eleccions als Estats Units 2024

Francesc Garriga, corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, s'aventura a fer un pronòstic del resultat i vaticina unes eleccions molt disputades

23 febrer 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

Aigües Costa Brava – Girona descarta, de moment, comprar dessaladores mòbils com les de Lloret de Mar per la sequera

Una dessaladora mòbil, en el Port de la Selva, en agost de 2018 | Arxiu ACN

En una entrevista a 'La Caravana' de Ràdio Estel, el president del Consorci d'Aigües Costa Brava-Girona, Miguel Noguer, diu que no tanquen la porta a parlar-ne

23 febrer 2024

Redacció