En directe

El Matí a Ràdio Estel

SOCIETAT

"Que no hi hagi majoria absoluta obliga a treballar junts i parlar"

Xavier Torrens, el periodista Salvador Aragonès, i el sacerdot andorrà Eduard Salinas, que atén pastoralment la Massana i l'hospital de Meritxell a Andorra la Vella,…

8 abril 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Xavier Torrens, el periodista Salvador Aragonès, i el sacerdot andorrà Eduard Salinas, que atén pastoralment la Massana i l'hospital de Meritxell a Andorra la Vella, han analitzat aquest dilluns, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', la situació política i social d'Andorra, país que busca consolidar les seves reformes i la seva modernització política i social després d’unes eleccions que deixen el panorama molt obert. Els Demòcrates (DA), actual força de govern, han guanyat els comicis amb el 36 per cent dels vots, amb Xavier Espot com a cap de cartell, però  un possible pacte entre socialdemòcrates, amb Pere López al capdavant, liberals, amb Jordi Gallardo, i potser altres forces pot provocar un canvi. El més probable, això sí, és que Espot governi amb algun pacte més o menys estable. Torrens ha destacat que "és positiu que hagi pujat la participació a Andorra, amb més del 68 per cent, xifra que ja voldríem per a les properes eleccions generals". Ha lamentat, això sí, que més del 30 per cent no votin, alhora que ha constatat que "més de la meitat de la població que viu a Andorra no té la nacionalitat del país i, per tant, no pot tampoc participar en eleccions". El politòleg ha dit, en un altre moment, que "ara la pluralitat andorrana es veu reflectida al Parlament". També ha recordat que "el fet que no hi hagi majories absolutes obliga progressivament tots els partits a treballar junts, a dialogar, a parlar i a signar acords, perquè representen sectors diferents"
Aragonés ha comentat que "aquestes eleccions han mostrat que la ciutadania vol pactar, amb una davallada de Demòcrates al Consell General i després d'haver mostrat una certa prepotència els últims anys". El periodista ha assegurat, a més, que "un dels problemes d'Andorra és la immigració, amb una població que triplica de llarg els 27.000 electors cridats ara a votar". En relació amb la identitat del país, ha destacat que hi ha una línia "nacionalista de gran força, sobretot en Demòcrates, però també en altres partits". Eduard Salinas, per la seva banda, ha reconegut que "el debat sobre l'avortament ha estat present en aquesta campanya electoral". El prevere ha assegurat igualment que "es troba en la societat la possibilitat de fer reformes", tot i que ha aclarit que "els coprínceps són estimats per la immensa majoria dels andorrans, per la cohesió i per les garanties de futur que donen". Sobre escenaris de futur, ha apuntat que "el més probable és que hi hagi un pacte que permeti governar la força més votada, que és Demòcrates per Andorra".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 8 d'abril.

Entre altres temes tractats durant aquest procés electoral andorrà, destaca la qüestió fiscal i la proposta d’augmentar els impostos, formulada pel Partit Socialdemòcrata, una iniciativa que ha tensat la campanya i ha encès algunes alarmes en un país on, en aquests moments, només un quart dels assalariats paguen impostos. D’altra banda, ha estat molt present també la qüestió de la manca d’habitatges de lloguer, després que el govern decidís congelar per llei durant un any els lloguers actuals. Amb una situació de plena ocupació (només un 1,5 per cent d’aturats a finals del 2018) i una modernització en tots els àmbits, Andorra ha superat els 25 anys de la nova Constitució amb el repte de consolidar democràcia parlamentària que manté els coprínceps, però mentre la població oscil·la entre una nova reforma i el manteniment del sistema actual.

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció