En directe

Laudes

CULTURA

"Queda bé dir que la cultura és bé essencial, però s'hi ha de creure"

El sector cultural ha reaccionat, des d’aquest dimarts, al fet que es pugui trencar el confinament municipal vigent per assistir a mítings de campanya per…

27 gener 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
El sector cultural ha reaccionat, des d’aquest dimarts, al fet que es pugui trencar el confinament municipal vigent per assistir a mítings de campanya per a les eleccions al Parlament del 14F. En un comunicat difós a través de les xarxes socials, l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya considera que el tancament municipal suposa un greuge i margina les persones que no viuen a grans ciuta, alhora que insisteix que la cultura és segura. Per la seva banda, l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya considera "discriminatori" que el govern permeti trencar el confinament municipal per anar a actes polítics però no pas per assistir a una activitat cultural. A més, des d’aquesta entitat, es reclama que, si es pot trencar el confinament per anar a un míting, s'ha de poder fer el mateix per anar al teatre, i demana que es garanteixi "el dret a la cultura com a bé essencial que és". Àlex Casanovas, president de l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya, ha analitzat aquest dimecres la situació, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. Els actors i directors de Catalunya han fet aquestes consideracions després de mesos lluitant per mantenir l’activitat amb una limitació al 50% de l’aforament i també després de patir el tancament de sales els últims mesos.

Després de tants mesos lluitant per seguir endavant, què opina el món de la cultura sobre aquestes mesures que ara pren el govern en relació amb les reunions per fer campanya electoral?
Demanem als partits polítics la mateixa coherència i compromís que des del govern s'ha demanat a tot el sector cultural. Nosaltres mantenim reunions periòdiques amb el Departament i amb representants del sector per veure com podem convèncer els qui estan al capdavant del Procicat sobre el fet que no hi hauria un inconvenient greu perquè l'entrada a un acte cultural permeti passar d'un municipi a un altre i després tornar al domicili. Ens expliquen que això no pot ser, nosaltres ho acceptem tot i que cada vegada demanem el mateix, però no pot ser que, de cop i volta, es pugui permetre sortir del municipi per a unes coses i per a altres, no es vegi de la mateixa manera.
Com s'entén que hagin estat tan estrictes amb la cultura i aparentment tan flexibles amb les campanyes electorals? Creu que el govern valora en la seva justa mesura la importància de la cultura?

El Departament de Cultura, sí. Des que va començar la crisi del Covid al març de l'any passat, ja amb la consellera Vilallonga, es van aprovar unes mesures d'ajuda extraordinària a tot el món de la cultura, abans que el govern de l'Estat aprovés les seves. Les conselleres han donat la cara i han donat suport al sector, que ha ofert tota la seva ajuda sempre. Ara bé, em costa molt diferenciar el govern d'una conselleria, com si no treballessin junts, quan s'han posat d'acord per tirar endavant per tirar endavant un projecte polític per a tot el país, siguin del partit que siguin. Haurien de remar tots en la mateixa direcció.
Sabem que aquests mesos vostès s'han reinventat, que molts espectacles, amb el perjudici que això comporta, han passat al format virtual, per exemple. Han rebut suport de les institucions oficials? S'han sentit recolzats?
Ens hem hagut de reinventar, i molta gent s'ha adaptat a l'streaming. S'han creat espectacles, durant el confinament, pensats precisament per a l'absència de públic, i fins i tot activitats infantils perquè els nens i nenes poguessin veure teatre des de les aules i participant en col·loquis posteriors i en la trama. La cultura ho fa, i seria bo que es fes també en els partits polítics, amb videotrucades, com les assemblees que fem nosaltres. Quan els polítics fan un míting, no deixen de ser com aquella companyia de dansa, de teatre o de circ, que se'n va a un teatre a fer un espectacle i espera trobar el públic d'aquell municipi.
Hi ha sensibilitats per a tots els gustos, és clar. Però què els diria a aquells que no consideren la cultura un bé essencial?
Hi juguen dos factors: Ens agradaria que la carta als Reis tingués resposta afirmativa per a nosaltres. Allò que es va aprovar una vegada, al setembre i a l'octubre, que l'entrada servís de salconduit per sortir del municipi si allà no hi havia oferta, hauria de ser útil ara. D'altra banda, això sí, tenim una situació de risc en la pandèmia davant la els experts creuen el millor és el confinament, fins i tot domiciliari. M'agradaria conservar la coherència i anar tots junts en aquest sentit. També és cert que, ja des d'aquest dimarts al vespre Junts per Catalunya recomanava que la gent no surti del propi municipi per anar als mítings, alhora que Ciutadans deia que ho farà tot telemàticament i Esquerra recomanava igualment no deixar el municipi encara que es pugui. Però la carta als Reis ideal és que la gent pugui sortir del propi poble o ciutat per a anar a un esdeveniment cultural. Queda bé dir que la cultura és un bé essencial, però s'hi ha de creure, perquè després resulta que no ho és tant.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 27 de gener.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció