En directe

Fórmula Estel

Sense categoria

Ràdio Estel presenta la seva transformació digital al Congrés de Periodisme d'Osca

Toni Hervás, director de Ràdio Estel, ha remarcat en l'acte, un dels més importants del sector periodístic, la pluralitat de continguts de l'emissora

24 març 2022

Redacció

Comparteix

"Quantes persones a la sala coneixen Ràdio Estel? ¿Ens definiríeu com a una emissora temàtica o generalista?". Així ha començat Toni Hervás, director de Ràdio Estel, la seva intervenció en el Congrés de Periodisme d'Osca, on es reuneixen periodistes consolidats i emergents de tota Espanya i un dels més rellevants del sector.

Toni Hervàs al Congrés de Periodisme d'Osca_1
Toni Hervàs al Congrés de Periodisme Digital d'Osca
Toni Hervàs al Congrés de Periodisme d'Osca_2
Toni Hervàs ha presentat la transformació digital i de continguts de l'emissora amb altres projectes innovadors: El Patio de las Pinzas, CAPA España, Media Hub de Fundación la Caixa y Bosnerau Producciones.

La resposta de l'audiència, que ha relacionat els continguts de Ràdio Estel amb la temàtica religiosa, ha servit de tret de sortida a Hervás per donar a conèixer la renovació de l'emissora, que passa per la creació d'uns continguts generalistes mantenint continguts religiosos. "Fins al mes de setembre, vam ser un servei pastoral de l'Arquebisbat de Barcelona. Però Joan Josep Omella, l'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal, va pensar que Ràdio Estel s'havia de renovar per arribar més a la societat".

El director de l'emissora ha mostrat l'antiga web en html amb els 70 programes existents i presentats "com a un puzzle incoherent i desactualitzat". Una eina, la web, que ha hagut de canviar "per la importància que té en el futur dels mitjans de comunicació, que està vinculat a la plataforma de continguts". Per això, "el primer que vam fer va ser plasmar la renovació de la programació en una plataforma de continguts nova".

"Si algú escolta Ràdio Estel, veurà que nosaltres convidem tothom i no hi ha ningú que pugui dir que a Ràdio Estel no hi pot entrar....o que no hi cap opinió"

Per realitzar un canvi d'aquestes característiques cal establir un objectiu clar que, en aquest cas, era la incidència social. Una incidència social que Ràdio Estel volia aconseguir a força de posicionar-se com a una opció de centralitat. "Si algú escolta Ràdio Estel, veurà que nosaltres convidem tothom, tothom ve a les tertúlies i no hi ha ningú que pugui dir que a Ràdio Estel no hi pot entrar o no hi cap una opinió".

L'aposta per la producció pròpia

Per poder fer la nova ràdio, calia, també, l'aposta per una estratègia definida. "Vam apostar per la producció pròpia, per crear uns serveis informatius que abans no existien i per potenciar els canals online", ha explicat Hervás a un auditori de gairebé 200 periodistes de diversos mitjans. Tot això, implicava la contractació de professionals que Ràdio Estel tenia clar que havíem de ser joves. "Em sento molt orgullós de dir que tenen una mitjana d'edat de 27 anys", ha afegit el director de Ràdio Estel. "Hem adaptat la plantilla d'una emissora antiga a una plantilla amb talent molt jove que ara mateix compta amb 42 persones".

Arribats a aquest punt, ha mostrat la plasmació de tots els canvis en la nova web, "una web neta, nítida, amb antena, 3 o 4 notícies i claredat en el menú". En aquesta plataforma, destaquen els podcasts, un altre element que ha creat Ràdio Estel en aquesta nova etapa per intentar captar una audiència més jove, però sense oblidar la més fidel, la que seguia l'emissora de sempre: "Els podcasts, que reflecteixen la temàtica confessional, no enganyen ningú i revelen el que som", ha dit Hervás.

Una ràdio en català per a tota Catalunya

Ràdio Estel arriba a tot Catalunya i el seu idioma vehicular, el català, la situen "com a una de les tres ràdios, juntament amb Catalunya Ràdio i RAC 1, que competeixen per la ràdio generalista en aquest territori". "Això ens ha permès tenir una audiència acumulada de 32.000 oients. És poquet, sí, però volem créixer", ha afegit el director de Ràdio Estel amb una ambició de futur necessària en la professió. Créixer, per cert, amb un valor afegit: "Volem créixer amb el tractament que fem de la informació del que no fa la resta: dels continguts socials i religiosos".

Un logo que reflecteix el futur

El director de l'emissora també ha destacat el canvi del logo, basat en l'estel de la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família amb la icona del 'play' al mig. "Aquest 'play' simbolitza la ràdio i el que pot ser la ràdio com a plataforma de continguts". Tot un repte: "La plataforma de continguts és l'àmbit natural dels mitjans". Fa uns anys, qualsevol transició digital un mitjà com 'El País', l'haguéssim viscut com a competència deslleial. Ara ho fem tots, ens hem adaptat". Amb avantatges i desavantatges: "Els mitjans ens hem de renovar, però el clic i el monitoratge constant online estan esclavitzant la ràdio".

Mira la intervenció de Toni Hervás:

La presentació de Toni Hervàs sobre Ràdio Estel al Congrés de Periodisme d'Osca

0:00 / 0:00

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció