En directe

El Matí a Ràdio Estel

FÓRMULA ESTEL

Ramon Nogués: "Des de la neurobiologia reconeixen que el conreu espiritual pot ser important per la vida de les persones"

“La neurobiologia i l'espiritualitat són dos instruments excel·lents per conèixer i fer funcionar adequadament el món mental humà per a apreciar el goig de viure.”…

27 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
La neurobiologia i l'espiritualitat són dos instruments excel·lents per conèixer i fer funcionar adequadament el món mental humà per a apreciar el goig de viure.” Aquesta és una frase del llibre La Salut Espiritual, del Dr. Ramon M. Nogués
Pot la neurobiologia ajudar-nos a viure la nostra dimensió espiritual? Ramon Nogués, catedràtic emèrit de la Unitat d’Antropologia Biològica a la UAB, ens ha ajudat a respondre aquesta pregunta a la primera hora de la Fórmula Estel: “La salut és un estat global integral de benestar, i intervé allò corporal, mental, espiritual, etcètera. La salut espiritual és un aspecte, una dimensió, d’aquesta salut mental, i a la salut mental, l’espiritualitat hi pot descobrir la descoberta de sistemes simbòlics que puguin donar sentit a la vida”.
Ramon Nogués ha anatlizat qüestions relatives a la neurobiologia de la religiositat, i lluny del què es pot pensar, defensa que la psicologia i l’espiritualitat poden ser molt bones amigues: “Les espiritualitats clàssiques sovint parlen d’il·luminació: vol dir que hi ha una descoberta específica en aquest món dels sentits, de la presència de la persona en el món... No és que la psicologia no ho pugui ja iniciar, però penso que les dimensions espirituals permeten enfocar-ho d’una manera més específica, i en contacte amb grans tradicions culturals de la humanitat”.
El doctor en biologia Ramon Nogués ha assenyalat la sintonia creixent del món científic amb el món espiritual: “Avui hi ha molts autors que des de la neurobiologia, i des de postures que no són ni religioses ni creients, en principi, reconeixen que el conreu espiritual pot ser important i molt significatiu per la vida de les persones”.
Escolta l’entrevista (minut 47)

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció