En directe

Sense distància

RÀDIO ESTEL

Raquel Martín, cap de Comunicació d'Ajuda a l'Església Necessitada, recull els rostres de la persecució als cristians

Antes de que sea demasiado tarde, hablan los cristianos perseguidos en Irak. Aquest és el títol d'un llibre (Palabra, 2015) escrit per Raquel Martín. Aquesta…

30 novembre 2015

Redacció

Comparteix
Antes de que sea demasiado tarde, hablan los cristianos perseguidos en Irak. Aquest és el títol d'un llibre (Palabra, 2015) escrit per Raquel Martín. Aquesta periodista de 44 anys és ara responsable de Comunicació d'Ajuda a l'Església Necessitada a Espanya, després d'haver passat per diversos mitjans de comunicació. Un treball elaborat a partir d'un viatge, realitzat al març passat per un grup de periodistes, ha permès recollir testimonis colpidors, situacions de persecucions i altres realitats que donen forma, amb imatges i lletra, a un complet treball. "Ens vam trobar uns cristians refugiats al Kurdistan, l'únic lloc segur per a ells, sense absolutament res i en condicions de màxima pobresa", ha dit Raquel Martín aquest dilluns en una entrevista a Ràdio Estel. En aquesta línia, ha aclarit que "són persones senceres, en peu".
Raquel Martín ha descrit la situació amb una amenaça concreta d'aquests últims mesos: "A Mosul, el 10 de juny passat, es va donar un ultimàtum als cristians perquè paguessin un impost, se n'anessin o estiguessin disposats a morir". La periodista ha dit que "aquests perseguits viuen la seva situació amb un lliurament total a Déu, sense preguntar-se on és, perquè diuen que això és una pregunta occidental". A més d'assegurar que no havia vist mai una actitud així en la vida, l'autora ha recordat que "no ha apostatat cap dels cristians perseguits"
La responsable de Comunicació d'AIN  a Espanya ha dit que, entre els nombrosos testimonis recollits, el testimoni que més l'ha colpida és "el d'una mare que va veure com un gihadista li prenia literalment una filla per lliurar-la al cap local de DAESH, situació duríssima davant la qual aquesta dona, Aida, no va expressar cap retret al Senyor, tot i que estava plorant per la pèrdua de la seva filla Cristina, això sí, sense perdre l'esperança". En diferents ciutats del Nínive, entre elles Mosul, estan desapareixent per primera vegada els cristians. Aquesta idea, difosa per l'arquebisbe Louis Sako, és la que inspira el títol d'aquest llibre: "Antes de que sea demasiado tarde".
Davant la dura realitat de persecució, Raquel Martín ha demanat que "tots els cristians siguem un sol cos, sostenint aquests perseguits en la pregària, i sentint dolor per les ferides que comporta l'agressió a aquestes persones". "Si no hi donem suport nosaltres, l'Església local no podrà fer-ho, i aleshores sí que serà massa tard", ha afegit. Raquel Martín ha recuperat "la veu profètica de Sant Joan Pau II, quan va dir que la guerra era una derrota per a la humanitat, i va dir no a la invasió de l'Iraq". En aquesta línia, ha recordat que "l'error va ser donar via lliure a aquests terroristes, que vénen directament del dimoni". La periodista ha posat veu als cristians de la zona, "que asseguren que una cosa és lluitar contra Estat Islàmica i una altra ben diferent, que no s'ha de fer mai, és intervenir per enderrocar governs i trencar equilibris socials".
L'autora del llibre Antes de que sea demasiado tarde ha demanat que "a partir d'ara diguem DAESH per referir-nos a l'autoproclamat Estat Islàmic, que de fet ha empitjorat encara més les pràctiques dels grups terroristes situats en la seva òrbita, sobretot Al Qaida". Com a via de solució contra el terrorisme, Raquel Martín ha dit que "no caiguem ni en el bonisme ni en el radicalisme" i que "es busquin solucions en origen, com s'hauria de fer fa molts anys a l'Iraq". I sobre les intervencions militars de França, ha aclarit que "és difícil saber si són justificables, però sí que està clar que, amb DAESH, cal acabar amb determinació".
Es pot escoltar AQUÍ tota l'entrevista a Raquel Martín.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció