En directe

Sense distància

ECONOMIA I FINANCES

"Amb l'aprovació de zones de mercat residencial 'tensat' tot anirà a pitjor"

Sergio Nasarre, catedràtic de Dret Civil de la Universitat Rovira i Virgili (URV), es mostra crític amb el topall en els preus del lloguer que han pactat el govern espanyol i la Generalitat

12 gener 2024

Redacció

Comparteix

Sergio Nasarre, el catedràtic de dret civil de la universitat Rovira i Virgili, creu que "amb l'aprovació de zones de mercat residencial 'tensades' tot anirà a pitjor". De fet, recorda que en els països on s'ha aplicat, no ha funcionat. 

Ahir, la Generalitat i la Moncloa van desencallar el xoc entre els dos governs al voltant del preu del lloguer amb l'anunci del compromís del govern espanyol de publicar el mes de febrer la declaració de zones 'tensades'. En altres paraules: d'aquí a un mes la Generalitat podrà regular els increments al preu del lloguer. Però hi ha qui ha rebut la notícia amb escepticisme.

Reunió de Govern i Moncloa on, l'11 de gener de 2024, es va quedar que al febrer es publicaran les zones 'tensades' de Catalunya
Reunió de Govern i Moncloa on, l'11 de gener de 2024, es va quedar que al febrer es publicaran les zones 'tensades' de Catalunya | EFE

Nasarre diu en una entrevista a La Caravana que a l'inici els propietaris temen multes i, per tant, abaixen els preus, però de seguida busquen mecanismes per tornar-lo a apujar, com ara el mercat negre. "Tot plegat és un desgavell que denota manca de coneixement", sentència. Un exemple és Berlín, on Nasarre diu que els propietaris han buscat escletxes, com per exemple, les reformes. "Posaven la grifaria d'or i a partir d'aquí apujaven els preus". Una llei, per tant, que a parer seu provoca molta inseguretat jurídica i és "el pitjor que li pot passar al mercat".

"A Berlín, els propietaris buscaven escletxes, com per exemple, les reformes: posaven la grifaria d'or i a partir d'aquí apujaven els preus"

La Generalitat podrà regular els increments al preu del lloguer

Nasarre creu que en aquest país s'han aplicat polítiques que no han funcionat, com el control de rendes o les sancions i amenaces. Creu que són mesures "intrusives, dures i amb resultats nefastos" que provoquen un encariment continuat dels preus dels habitatges.

Amb tot, no creu que el mercat s'acabi regulant sol. "En un context tan intervingut, especialment en els darrers anys, si no deroguem la mesura, és difícil que s'acabi regulant sol". Creu que en lloc de fer marxa enrere i veure què es pot flexibilitzar, s'està actuant massa de pressa. "Tot plegat pot acabar bastant malament", sentència.

Entrevista a Sergio Nassarre, catedràtic de dret civil de la universitat Rovira i Virgili

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció