En directe

Fabricació Pròpia

RÀDIO ESTEL

Representants de CIU, ERC, PSC i PP diuen que l'abdicació del Rei obre un període de canvis que cal afrontar

L’abdicació del Rei Joan Carles i la successió a la corona, així com les possibles reformes futures de la Constitució, ha estat aquest dimarts el…

3 juny 2014

Redacció

Comparteix

L’abdicació del Rei Joan Carles i la successió a la corona, així com les possibles reformes futures de la Constitució, ha estat aquest dimarts el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El diputat de Convergència i Unió Joan Morell ha expressat la seva confiança que la successió no afecti el procés sobiranista de Catalunya. “És normal mediàticament que els diaris dediquin pàgines a l’abdicació del Rei. S’ha triat el moment que anava bé a la Monarquia, però una cosa no ha de desviar l’altra”, ha comentat. En aquesta línia, el també exalcalde de Pineda de Mar ha demanat, “tant al govern espanyol com a la Monarquia, que ajudin els catalans a decidir el seu futur, que és allò que una majoria vol fer”.

Per la seva banda, el portaveu adjunt d’Esquerra Republicana al Parlament, Oriol Amorós, ha recordat que el seu partit “viu la notícia amb desvinculació total”, alhora que ha destacat “el moment triat, que és el que va millor a la institució monàrquica”. Amorós ha subratllat que “la figura de Joan Carles I estava molt deteriorada” i que “les possibilitats de relleu en el futur, veient com anava el bipartidisme a l’Estat espanyol, semblava que s’havien d’anar dificultant”. Un altre element destacat pel diputat d’ERC és que “el mateix Estat afronta una situació en què Catalunya avança amb pas ferm cap al dret a decidir i sembla que la Monarquia l’ha volgut afrontar d’una altra manera”.

El diputat socialista Ferran Pedret, que s’ha declarat republicà malgrat la posició del PSOE a favor de la llei orgànica aprovada el mateix dimarts pel govern espanyol, ha defensat un canvi més enllà del relleu de cap d’Estat: “Nosaltres, com a socialistes, estem proposant una reforma constitucional per construir un Estat federal, com també per aprofundir en el seu caràcter democràtic i social, i això es pot produir de manera natural un debat que caldrà afrontar sobre la forma política de l’Estat”.

També ha intervingut en el col·loqui d’aquest matí a Ràdio Estel el diputat del PP Fernando Sánchez-Costa, que ha defensat la monarquia parlamentària com a factor de cohesió. Tot i que ha reconegut “el mal fet per la Monarquia amb Felip V a Catalunya a partir del 1714”, ha mostrat confiança en el futur Rei, que “pot ser un element significatiu de la seva solució”. El diputat popular ha afegit que, “abans o després, s’haurà de fer una reforma constitucional”, per concloure que “és el moment per seure, parlar i afrontar el futur d’Espanya”.

La notícia agafava aquest dilluns per sorpresa tota la societat catalana i espanyola, incloent-hi els àmbits polítics i les mateixes institucions. El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar que el canvi de cap d’Estat no afectarà el procés sobiranista, i va demanar a les institucions que siguin sensibles a la voluntat del poble de Catalunya, que és la de votar el 9 de novembre, una data que va qualificar de “cita amb el futur” del país.

Es pot escoltar el col·loqui sencer aquí (a partir del minut 27'30").

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció

ABUSOS SEXUALS

La justícia investiga un professor de l'Institut Torredembarra per assetjar sexualment a una alumna de batxillerat

Foto de recurs de l'Institut Torredembarra. Font: Ajuntament de Torredembarra

Fonts properes al cas expliquen a Ràdio Estel que la justícia ha imposat una ordre d'allunyament contra el professor de l'Institut Torredembarra

13 juny 2024

Redacció

AUDIOS

L'Ajuntament de Barcelona no respon la petició d'informació sobre l'exhibició de Fórmula 1 al centre de la ciutat

exhibició fórmula 1 barcelona

El Síndic de Greuges de Barcelona lamenta la falta de resposta del govern de Jaume Collboni

12 juny 2024

Redacció