En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Representants de CIU, ERC, PSC i PP diuen que l'abdicació del Rei obre un període de canvis que cal afrontar

L’abdicació del Rei Joan Carles i la successió a la corona, així com les possibles reformes futures de la Constitució, ha estat aquest dimarts el…

3 juny 2014

Redacció

Comparteix

L’abdicació del Rei Joan Carles i la successió a la corona, així com les possibles reformes futures de la Constitució, ha estat aquest dimarts el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El diputat de Convergència i Unió Joan Morell ha expressat la seva confiança que la successió no afecti el procés sobiranista de Catalunya. “És normal mediàticament que els diaris dediquin pàgines a l’abdicació del Rei. S’ha triat el moment que anava bé a la Monarquia, però una cosa no ha de desviar l’altra”, ha comentat. En aquesta línia, el també exalcalde de Pineda de Mar ha demanat, “tant al govern espanyol com a la Monarquia, que ajudin els catalans a decidir el seu futur, que és allò que una majoria vol fer”.

Per la seva banda, el portaveu adjunt d’Esquerra Republicana al Parlament, Oriol Amorós, ha recordat que el seu partit “viu la notícia amb desvinculació total”, alhora que ha destacat “el moment triat, que és el que va millor a la institució monàrquica”. Amorós ha subratllat que “la figura de Joan Carles I estava molt deteriorada” i que “les possibilitats de relleu en el futur, veient com anava el bipartidisme a l’Estat espanyol, semblava que s’havien d’anar dificultant”. Un altre element destacat pel diputat d’ERC és que “el mateix Estat afronta una situació en què Catalunya avança amb pas ferm cap al dret a decidir i sembla que la Monarquia l’ha volgut afrontar d’una altra manera”.

El diputat socialista Ferran Pedret, que s’ha declarat republicà malgrat la posició del PSOE a favor de la llei orgànica aprovada el mateix dimarts pel govern espanyol, ha defensat un canvi més enllà del relleu de cap d’Estat: “Nosaltres, com a socialistes, estem proposant una reforma constitucional per construir un Estat federal, com també per aprofundir en el seu caràcter democràtic i social, i això es pot produir de manera natural un debat que caldrà afrontar sobre la forma política de l’Estat”.

També ha intervingut en el col·loqui d’aquest matí a Ràdio Estel el diputat del PP Fernando Sánchez-Costa, que ha defensat la monarquia parlamentària com a factor de cohesió. Tot i que ha reconegut “el mal fet per la Monarquia amb Felip V a Catalunya a partir del 1714”, ha mostrat confiança en el futur Rei, que “pot ser un element significatiu de la seva solució”. El diputat popular ha afegit que, “abans o després, s’haurà de fer una reforma constitucional”, per concloure que “és el moment per seure, parlar i afrontar el futur d’Espanya”.

La notícia agafava aquest dilluns per sorpresa tota la societat catalana i espanyola, incloent-hi els àmbits polítics i les mateixes institucions. El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar que el canvi de cap d’Estat no afectarà el procés sobiranista, i va demanar a les institucions que siguin sensibles a la voluntat del poble de Catalunya, que és la de votar el 9 de novembre, una data que va qualificar de “cita amb el futur” del país.

Es pot escoltar el col·loqui sencer aquí (a partir del minut 27'30").

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció