En directe

La Missa de cada dia

RÀDIO ESTEL

Representants d'entitats contra la droga lamenten el "rebuig social" que encara pateix la persona addicta

Espanya es manté, al costat del Regne Unit i França, com l’estat líder de la Unió Europea en consum de cocaïna i cànnabis entre els…

26 juny 2014

Redacció

Comparteix

Espanya es manté, al costat del Regne Unit i França, com l’estat líder de la Unió Europea en consum de cocaïna i cànnabis entre els joves, tot i que l’ús d’aquestes substàncies tendeix a baixar des del màxim assolit el 2008, segons l’informe anual de l’Observatori Europeu de les Drogues. Aquesta i altres dades, coincidint amb el Dia Internacional de Lluita contra les Drogues, han estat comentades aquest dijous en el Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. Josep Rovira, director de l’Àrea de Drogues a l’Associació Benestar i Desenvolupament, ha lamentat que “el consum mundial de drogues continua augmentant”, alhora que ha destacat que “estem en un moment en què hi ha un fons de replantejament important a nivell internacional, en què ens preguntem si les polítiques de drogues que s’han estat fent fins ara valien la pena o si potser necessiten redreçar-se”. En aquesta línia, Rovira ha destacat que “cada vegada es mira més no com una lluita contra les substàncies, amb una societat civil que en surt perjudicada, i en aquest cas serien els consumidors de les substàncies, sinó amb una mirada més centrada en drets humans i en salut pública.”

Per la seva banda, la directora de l’Associació d’Ajuda al Toxicòman, Marta Morral, ha criticat algunes actituds molt presents socialment davant la realitat de les persones drogodependents. “Hi ha com una hipocresia en la societat, i l’hem de reconèixer, ja que no es vol acceptar aquest mal si no el tens a casa. És molt difícil que la gent s’hi solidaritzi”, ha comentat. Morral també ha afegit que “les famílies que tracta l’Associació d’Ajuda al Toxicòman es troben molt soles, perquè encara hi ha el prejudici que això és un tema que passa a alguns i a altres, no”.

També ha participat en el col•loqui d’aquest dijous a Ràdio Estel el delegat a Catalunya de la Federació Espanyola de Donants de Sang, Joan Pallarès, que ha lamentat també el rebuig al consumidor de drogues. Pallarès ha destacat que “l’última cosa que preferiria la gent és tenir per veí un drogoaddicte i dins i tot diu que abans, en un 20 per cent, voldria un terrorista i tot tipus de gent”. En aquest sentit, ha qualificat de “drama” el fet que “el més rebutjat sigui el drogodependent.”    

Malgrat els signes positius, continua havent-hi “noves amenaces com ara les drogues sintètiques, incloent-hi estimulants, noves substàncies psicoactives i medicaments, que tenen una presència cada vegada més gran en un mercat europeu en constant evolució”. Avui se celebra el Dia Internacional de Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il•lícit de Drogues. Aquesta jornada, instaurada per les Nacions Unides el 1987, té aquest any com a lema “Un missatge d’esperança: els transtorns per ús de drogues són prevenibles i tractables”.

Es pot escoltar aquí tot el col·loqui (a partir del minut 27'30").

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

“Càritas no és una ONG, és l’acció de l’església cristiana per a les persones en situacions més vulnerables” 

Eduard Sala ha estat escollit nou director de Càritas Diocesana de Barcelona després d'estar vinculat a l’entitat des de fa quatre dècades i ser responsable de l’àrea social de la institució els últims nou anys.

29 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El pare Abat de Poblet ha explicat la història del monestir, l’espiritualitat i les activitats que s'hi fan

29 setembre 2023

Redacció

POLÍTICA

José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés: "No donem per feta la investidura de Pedro Sánchez"

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, i José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés, l'última nit electoral, el 23 de juliol

En una entrevista a Ràdio Estel, el polític socialista lamenta que la dreta "no accepti que ha perdut les eleccions" i augura "una legislatura molt dura"

28 setembre 2023

Redacció