En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Responsables de 4 editorials catalanes sobre religió asseguren que el llibre sobreviu perquè es treballa bé

Els llibres i les roses són protagonistes avui en la Diada de Sant Jordi, una festa al carrer i un termòmetre sobre la situació del…

23 abril 2014

Redacció

Comparteix

Els llibres i les roses són protagonistes avui en la Diada de Sant Jordi, una festa al carrer i un termòmetre sobre la situació del llibre a casa nostra. En un món canviant i en una etapa, la que ens toca viure, marcada per l’impacte audiovisual i les noves tecnologies, la lectura de llibres sembla que pateix un desafiament, però sobreviu. Llegir llibres no ha perdut l’encant, i la tradició de tenir-los i consumir-los es manté. Així ho han expressat aquest dimecres, en el programa El primer cafè de Ràdio Estel, quatre responsables d’editorials sobre temàtica religiosa. El director de Claret, Marcel•lí López, ha destacat que “la inquietud per llegir es manté” i que el llibre en paper, “malgrat l’increment del llibre electrònic, que diuen que és del 15 per cent els últims anys, continua formant part de la nostra activitat diària”. En aquesta línia, ha presentat el dinamisme de la Diada de Sant Jordi com “un impuls important que s’ha d’aprofitar”. El director de l’editorial Claret ha destacat, entre les novetats, el llibre Gaudí, l’home, l’artista, el cristià, del cardenal-arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que també ha estat present després a la parada de Ràdio Estel, a la Rambla de Catalunya (església de Sant Ramon de Penyafort).

En el mateix col•loqui especial de Sant Jordi, l’editor de Fragmenta, Ignasi Moreta, ha comentat que “les editorials estan al servei dels autors” i són “com el seu micròfon per explicar coses, idees, pensaments...”. En aquesta línia, ha afegit que “és bo que cada editorial tingui un grup d’autors més propers, cosa que enforteix la seva feina”, i ha presentat el llibre com una realitat irreductible. Per la seva banda, el responsable de Presentacions de Paulines, Quique Fernández, ha recordat que, tenint en compte la confessionalitat d’aquesta editorial, el compromís evangelitzador fa que “es treballi sempre per posar Jesús al carrer, i sobretot en la Diada de Sant Jordi”. Fernández ha destacat, entre les novetats, les figures de Joan XXIII i Joan Pau II, que seran canonitzats aquest diumenge i que són protagonistes de dos llibres ara publicats. “Hem volgut fer un recull de novetats especials amb motiu de les canonitzacions dels dos papes”, ha afirmat.

També ha intervingut en el col•loqui d’aquest Sant Jordi a Ràdio Estel la responsable de Ciutat Nova a Catalunya, Amparo Gómez, que ha subratllat el fet que els quatre protagonistes de la trobada d’aquest dimecres “repeteixin des de fa uns anys, cosa que vol dir que es troben camins per continuar editant llibres i tirant endavant”. Com a novetat més recent, ha destacat el llibre El Evangelio y el Arte, un text inèdit de Karol Wojtyla que són meditacions per a uns exercicis espirituals per a artistes.
   
Els llibreters preveuen ingressar uns 18,5 milions d’euros, mentre que els floristes calculen que la venda de roses fregarà els sis milions d’unitats. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, es mostra esperançat davant la possibilitat que la diada d’avui sigui un punt d’inflexió en el consum de llibres i que comenci la recuperació en el sector, en la línia del que és l’evolució macroeconòmica.

El fet que Sant Jordi coincideixi aquest any novament amb un dia feiner fa augmentar les possibilitats de vendes, un important atractiu tenint en compte també que el nombre de lectors ha crescut d’un 3,4 per cent els últims quatre anys, segons un estudi del mateix sector. En canvi, aquest increment no ha anat acompanyat de més vendes de llibres, que han caigut d’un 4,3 per cent els últims tres anys. Això sí, l’informe revela que cada els qui recorren a les biblioteques són un 3,4 per cent més i que els qui llegeixen per Internet han crescut d’un 7,3.

En català, estan entre els llibres més venuts Eufòria, de Xavier Bosch, La terapeuta, de Gaspar Hernández, Desig de xocolata, de Care Santos, i L’altra, de Marta Rojals. En castellà, tenim Las tres bodas de Manolita, d’Almudena Grandes, i Amor contra Roma, de Víctor Amela entre els que poden liderar el ranking. Avui seran molts els escriptors que signaran llibres, i molts lectors que s’interessaran per veure i saludar els autors.

Podeu escoltar el col·loqui sencer aquí (a partir del minut 28'30").

Més actualitat

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció