En directe

La Caravana

ACCIÓ SOCIAL

Ressona la condemna del Papa a la tortura: "Un pecat molt greu"

Es commemorava aquest divendres, com cada 26 de juny, el Dia Internacional de les Nacions Unides per donar Suport a les Víctimes de la Tortura.…

26 juny 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Es commemorava aquest divendres, com cada 26 de juny, el Dia Internacional de les Nacions Unides per donar Suport a les Víctimes de la Tortura. La data marca el moment en què, el 1987, va entrar en vigor la Convenció de l'ONU contra aquesta pràctica i altres càstigs o penes cruels, inhumanes o degradants. A partir de la idea que “la tortura és un pecat molt greu i la negació de la dignitat humana”, el Papa ha ratificat, en diverses intervencions recents, "la ferma condemna de tot tipus de tortura”, alhora que invitava els cristians “a un compromís i una col·laboració amb la seva abolició, com també a donar suport a les víctimes i als seus familiars”. Ressonen avui aquestes paraules pronunciades per Francesc, per exemple les que va dir després de l'Àngelus del 22 de juny de 2014, uns dies abans de la commemoració de la Jornada de les Nacions Unides per les Víctimes de la Tortura. Actualment, la Convenció ha estat ratificada per 162 països.
A més de la condemna que fa l’actual pontífex de la tortura com un "pecat mortal i molt greu", les Nacions Unides consideren aquesta pràctica un acte que "destrueix la personalitat de la víctima i menysprea la dignitat intrínseca de tot ésser humà". A més, la prohibició de la tortura, segons l’ONU, forma part de el dret internacional consuetudinari, la qual cosa significa que és vinculant per a tots els membres de la comunitat internacional, fins i tot si un Estat no ha ratificat els tractats internacionals en els quals es prohibeix explícitament. La seva pràctica sistemàtica i generalitzada constitueix un crim contra la humanitat.

Octavio Ruiz Arenas destaca el Directori Catequètic com el fruit d'un llarg treball

D'altra banda, el nou Directori de Catequesi, presentat ahir al Vaticà, ha estat analitzat en les últimes hores per diverses personalitats de la Santa Seu i de l’Església universal. El secretari del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, Octavio Ruiz Arenas, ha explicat avui que el llibre és el resultat d’un gran treball realitzat aquests últims anys, a partir de la primera preocupació expressada per Benet XVI i ara assumida pel Papa Francesc amb la idea de renovar el directori de 1997. "En veure la publicació de la publicació La joia de l'evangeli, amb pautes de gran interès per a la renovació, calia donar ressò d'aquesta exhortació i també dels sínodes, per canalitzar les noves inquietuds que feien necessari un nou directori que respongués a les circumstàncies actuals", ha dit Ruiz Arenas.
En la mateixa línia, el secretari del Dicasteri de la Nova Evangelització ha destacat, a més, la importància de fomentar que l’Església entri en les preocupacions dels joves d’avui. "La inserció en el món digital és fonamental, perquè els catòlics han de respondre a aquesta cultura dels joves, per arribar al seu cor, cosa que obliga a evangelitzar des d'aquests nous mitjans i els qui hi estan implicats", ha conclòs. Recordem que el nou Directori de Catequesi es va presentar dijous al Vaticà en un acte presidit pel president del Dicasteri de Nova Evangelització, Rino Fisichella. El col·laborador del Papa va destacar la urgència de "portar a terme una conversió pastoral per alliberar la catequesi de certs llaços que li impedeixen ser eficaç". El motiu de la publicació d'aquest directori ha estat, en definitiva, "el procés d'inculturació que caracteritza en particular a la catequesi i que, sobretot ara, demana una atenció molt particular".

Es pot escoltar AQUÍ (minut 23') el programa DIARI DEL PAPA d'aquest divendres 26 de juny.

Més actualitat

El PSC seguirà l'opinió dels experts per ampliar la capacitat de l'aeroport del Prat

Alícia Romero, als estudis de Ràdio Estel

Alícia Romero, portaveu dels socialistes al Parlament, diu que el tripartit no ha tornat i que el pacte pels pressupostos “és un acord puntual, no una coalició de govern”

2 febrer 2023

Redacció

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023