En directe

El Matí a Ràdio Estel

ACCIÓ SOCIAL

Ressona la condemna del Papa a la tortura: "Un pecat molt greu"

Es commemorava aquest divendres, com cada 26 de juny, el Dia Internacional de les Nacions Unides per donar Suport a les Víctimes de la Tortura.…

26 juny 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Es commemorava aquest divendres, com cada 26 de juny, el Dia Internacional de les Nacions Unides per donar Suport a les Víctimes de la Tortura. La data marca el moment en què, el 1987, va entrar en vigor la Convenció de l'ONU contra aquesta pràctica i altres càstigs o penes cruels, inhumanes o degradants. A partir de la idea que “la tortura és un pecat molt greu i la negació de la dignitat humana”, el Papa ha ratificat, en diverses intervencions recents, "la ferma condemna de tot tipus de tortura”, alhora que invitava els cristians “a un compromís i una col·laboració amb la seva abolició, com també a donar suport a les víctimes i als seus familiars”. Ressonen avui aquestes paraules pronunciades per Francesc, per exemple les que va dir després de l'Àngelus del 22 de juny de 2014, uns dies abans de la commemoració de la Jornada de les Nacions Unides per les Víctimes de la Tortura. Actualment, la Convenció ha estat ratificada per 162 països.
A més de la condemna que fa l’actual pontífex de la tortura com un "pecat mortal i molt greu", les Nacions Unides consideren aquesta pràctica un acte que "destrueix la personalitat de la víctima i menysprea la dignitat intrínseca de tot ésser humà". A més, la prohibició de la tortura, segons l’ONU, forma part de el dret internacional consuetudinari, la qual cosa significa que és vinculant per a tots els membres de la comunitat internacional, fins i tot si un Estat no ha ratificat els tractats internacionals en els quals es prohibeix explícitament. La seva pràctica sistemàtica i generalitzada constitueix un crim contra la humanitat.

Octavio Ruiz Arenas destaca el Directori Catequètic com el fruit d'un llarg treball

D'altra banda, el nou Directori de Catequesi, presentat ahir al Vaticà, ha estat analitzat en les últimes hores per diverses personalitats de la Santa Seu i de l’Església universal. El secretari del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, Octavio Ruiz Arenas, ha explicat avui que el llibre és el resultat d’un gran treball realitzat aquests últims anys, a partir de la primera preocupació expressada per Benet XVI i ara assumida pel Papa Francesc amb la idea de renovar el directori de 1997. "En veure la publicació de la publicació La joia de l'evangeli, amb pautes de gran interès per a la renovació, calia donar ressò d'aquesta exhortació i també dels sínodes, per canalitzar les noves inquietuds que feien necessari un nou directori que respongués a les circumstàncies actuals", ha dit Ruiz Arenas.
En la mateixa línia, el secretari del Dicasteri de la Nova Evangelització ha destacat, a més, la importància de fomentar que l’Església entri en les preocupacions dels joves d’avui. "La inserció en el món digital és fonamental, perquè els catòlics han de respondre a aquesta cultura dels joves, per arribar al seu cor, cosa que obliga a evangelitzar des d'aquests nous mitjans i els qui hi estan implicats", ha conclòs. Recordem que el nou Directori de Catequesi es va presentar dijous al Vaticà en un acte presidit pel president del Dicasteri de Nova Evangelització, Rino Fisichella. El col·laborador del Papa va destacar la urgència de "portar a terme una conversió pastoral per alliberar la catequesi de certs llaços que li impedeixen ser eficaç". El motiu de la publicació d'aquest directori ha estat, en definitiva, "el procés d'inculturació que caracteritza en particular a la catequesi i que, sobretot ara, demana una atenció molt particular".

Es pot escoltar AQUÍ (minut 23') el programa DIARI DEL PAPA d'aquest divendres 26 de juny.

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció