En directe

La Missa de cada dia

ESCOLES

“Retardar la tornada a classe passat el Nadal és una bona decisió”

Quatre de cada cinc alumnes han pogut anar a escola cada dia tot i la Covid, i el 99,39% dels centres no s'han hagut de…

17 desembre 2020

@rafasanahuja

Comparteix

Quatre de cada cinc alumnes han pogut anar a escola cada dia tot i la Covid, i el 99,39% dels centres no s'han hagut de confinar, segons dades del Departament d’Educació. El conseller Josep Bargalló destacava dimecres, en una compareixença, que “l'escola és un espai segur, després de l’experiència d’aquest primer trimestre del curs amb els centres oberts”. En aquesta línia, va atribuir aquestes xifres a l’esforç de transparència fet pels centres, que han tramès informació, segons el conseller, des del primer dia d'inici de curs. Bargalló també va explicar la decisió d'endarrerir l'inici de les classes després de les festes de Nadal, una mesura que s'ha suggerit des d'instàncies europees i sempre condicionada a l'evolució de la pandèmia. L'objectiu, segons Bargalló, és minimitzar l'impacte del retorn a les escoles en el conjunt de la societat. Aquesta iniciativa es complementarà amb el cribratge massiu dels professionals de la docència. Aquest dijous, en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, la directora de l’Escola Pia d’Igualada, Natàlia Llorente, ha parlat sobre com han viscut tot pegat eel seu centre i la seva comunitat educativa.
Com a directora de centre, quin balanç faria vostè d’aquest primer terç del curs a l’Escola Pia d’Igualada i, en general, en tots els col·legis d’arreu de Catalunya?

Nosaltres fem una valoració molt positiva. El fet d'estar presencialment a les escoles és positiu. És molt important que els infants puguin venir, i això està sent possible. S’està demostrant que les escoles són espais segurs i tota la comunitat educativa ho està vivint bé. Vam fer una enquesta per saber com s’estava vivint l’escola a casa, i una de les conclusions és que afectava de manera emocional, tot i que els tutors van fer un acompanyament molt proper. És clau que tot sigui presencial. Mentre l’escola estigui oberta, tot va bé.

Quines mesures s’han anat seguint des del setembre fins ara a l’Escola Pia d’Igualada i als centres educatius catalans en general?
Les mesures són com les de totes les escoles. Hem fet tot el que hem pogut i més, sobre ventilació, espais, mascareta i totes les altres mesures que coneixem. Totes les escoles hem fet tot el possible. Tenim projectes addicionals, que han sorgit de mica en mica. Per exemple, tenim aparells que mesuren el nivell de CO2 de cada classe, però tenir informació concreta i poder mesurar-la bé. Un dels projectes dels nostres alumnes és fabricar ells mateixos més aparells d’aquesta mena.
Les classes i el període lectiu s’atura dilluns vinent per les vacances de Nadal, que duraran una mica més del previst, fins al dilluns 11 de gener. A banda d’aquesta mesura anunciada dimecres, com veu vostè el futur immediat i, sobretot, el seguiment del curs escolar durant el segon trimestre, que pot ser especialment complicat?
Esperem que puguem continuar com hem fet el primer trimestre. Es una bona decisió tornar tard. Té sentit començar dilluns i no pas divendres, també des d’un punt de vista acadèmic. El dia 11 cal que tots i totes tornem a les escoles, perquè ho necessitem. Ja s’ha demostrat que són espais on no es produeixen els contagis. Esperem continuar com el primer trimestre, que ha estat prou bo.
Com estan vivint aquest curs tan excepcional, amb les mesures i els protocols de confinament, els alumnes, els professors, tot el personal dels centres i les famílies?
Hem tingut molt bona acollida per part de tothom, fins i tot els més petits. Les famílies també ens han ajudat amb els canvis de protocol, quan s’han donat. Tota l’adaptació ha estat possible, gràcies a totes les parts implicades, com ara famílies, cada treballador del centre i també els alumnes. Com a equip directiu, revisem com està funcionant tot. Ens hem d’adaptar dia a dia perquè, de vegades, surten noves mesures. Estic segura que aquest funcionament caldrà mantenir-lo durant el segon trimestre. Estar a les escoles ja és bo, tot i que hàgim de confinar de tant en tant algun grup.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 17 de desembre.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció