En directe

Fórmula Estel

ESCOLES

“Retardar la tornada a classe passat el Nadal és una bona decisió”

Quatre de cada cinc alumnes han pogut anar a escola cada dia tot i la Covid, i el 99,39% dels centres no s'han hagut de…

17 desembre 2020

@rafasanahuja

Comparteix

Quatre de cada cinc alumnes han pogut anar a escola cada dia tot i la Covid, i el 99,39% dels centres no s'han hagut de confinar, segons dades del Departament d’Educació. El conseller Josep Bargalló destacava dimecres, en una compareixença, que “l'escola és un espai segur, després de l’experiència d’aquest primer trimestre del curs amb els centres oberts”. En aquesta línia, va atribuir aquestes xifres a l’esforç de transparència fet pels centres, que han tramès informació, segons el conseller, des del primer dia d'inici de curs. Bargalló també va explicar la decisió d'endarrerir l'inici de les classes després de les festes de Nadal, una mesura que s'ha suggerit des d'instàncies europees i sempre condicionada a l'evolució de la pandèmia. L'objectiu, segons Bargalló, és minimitzar l'impacte del retorn a les escoles en el conjunt de la societat. Aquesta iniciativa es complementarà amb el cribratge massiu dels professionals de la docència. Aquest dijous, en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, la directora de l’Escola Pia d’Igualada, Natàlia Llorente, ha parlat sobre com han viscut tot pegat eel seu centre i la seva comunitat educativa.
Com a directora de centre, quin balanç faria vostè d’aquest primer terç del curs a l’Escola Pia d’Igualada i, en general, en tots els col·legis d’arreu de Catalunya?

Nosaltres fem una valoració molt positiva. El fet d'estar presencialment a les escoles és positiu. És molt important que els infants puguin venir, i això està sent possible. S’està demostrant que les escoles són espais segurs i tota la comunitat educativa ho està vivint bé. Vam fer una enquesta per saber com s’estava vivint l’escola a casa, i una de les conclusions és que afectava de manera emocional, tot i que els tutors van fer un acompanyament molt proper. És clau que tot sigui presencial. Mentre l’escola estigui oberta, tot va bé.

Quines mesures s’han anat seguint des del setembre fins ara a l’Escola Pia d’Igualada i als centres educatius catalans en general?
Les mesures són com les de totes les escoles. Hem fet tot el que hem pogut i més, sobre ventilació, espais, mascareta i totes les altres mesures que coneixem. Totes les escoles hem fet tot el possible. Tenim projectes addicionals, que han sorgit de mica en mica. Per exemple, tenim aparells que mesuren el nivell de CO2 de cada classe, però tenir informació concreta i poder mesurar-la bé. Un dels projectes dels nostres alumnes és fabricar ells mateixos més aparells d’aquesta mena.
Les classes i el període lectiu s’atura dilluns vinent per les vacances de Nadal, que duraran una mica més del previst, fins al dilluns 11 de gener. A banda d’aquesta mesura anunciada dimecres, com veu vostè el futur immediat i, sobretot, el seguiment del curs escolar durant el segon trimestre, que pot ser especialment complicat?
Esperem que puguem continuar com hem fet el primer trimestre. Es una bona decisió tornar tard. Té sentit començar dilluns i no pas divendres, també des d’un punt de vista acadèmic. El dia 11 cal que tots i totes tornem a les escoles, perquè ho necessitem. Ja s’ha demostrat que són espais on no es produeixen els contagis. Esperem continuar com el primer trimestre, que ha estat prou bo.
Com estan vivint aquest curs tan excepcional, amb les mesures i els protocols de confinament, els alumnes, els professors, tot el personal dels centres i les famílies?
Hem tingut molt bona acollida per part de tothom, fins i tot els més petits. Les famílies també ens han ajudat amb els canvis de protocol, quan s’han donat. Tota l’adaptació ha estat possible, gràcies a totes les parts implicades, com ara famílies, cada treballador del centre i també els alumnes. Com a equip directiu, revisem com està funcionant tot. Ens hem d’adaptar dia a dia perquè, de vegades, surten noves mesures. Estic segura que aquest funcionament caldrà mantenir-lo durant el segon trimestre. Estar a les escoles ja és bo, tot i que hàgim de confinar de tant en tant algun grup.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 17 de desembre.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció