En directe

Sense distància

RÀDIO ESTEL

Reyes Barragán, directora de la Passió de Llinars, presenta l'obra com una ocasió per descobrir un missatge universal

La directora i tres actors de la Passió de Llinars del Vallès han presentat aquest dimarts l'obra en el programa L'Església no s'atura deRàdio Estel. L'autora del text…

17 març 2015

Redacció

Comparteix
La directora i tres actors de la Passió de Llinars del Vallès han presentat aquest dimarts l'obra en el programa L'Església no s'atura deRàdio Estel. L'autora del text i principal responsable del projecte, Reyes Barragán, i els actors Albert Moreno (Nicodem), Carme Pratdesaba (Susanna i Tirsà) i Cristina Castro (Maria Magdalena), han participat en la conversa. Barragán ha explicat que, "des del seu inici l'any 2000, aquesta Passió ha anat evolucionant sempre amb una voluntat de proximitat des de la senzillesa, cosa que ha fet gran tot el projecte". Aquest any la representació, gestionada pel grup de teatre Till-Tall, coincideix amb la inauguració d'un nou auditori a la localitat vallesana. "Estrenem un teatre amb el qual nosaltres hem tingut una mica a veure", ha dit la directora.

Reyes Barragán ha explicat que l'obra es basa "en l'austeritat, des de la fidelitat a les paraules de Jesús, sense distraccions del que és aquest missatge". En aquesta línia, ha afegit que enguany "els actors surten sense decoració visible, però amb la força de la seva presència a l'escenari i, sobretot, amb un missatge clar i que arribi al públic". Cristina Castro ha destacat que "la presència femenina és molt important, perquè Jesús va tenir un gran suport en dones, com és el cas de Maria Magdalena i altres". Per la seva banda, Carme Pratdesaba ha dit que "la participació en aquesta escenificació serveix per reviure molts aspectes de la formació cristiana que la majoria dels catalans han rebut", com és el seu cas.
Albert Moreno, que és actor des de la primera edició de la Passió de Llinars, ha explicat que "ha arribat un punt en què el personatge, si enganxa, és fix", referint-se a Nicodem. "Jo sóc creient d'aquella manera, amb molts dubtes que són molt humans, però el personatge de Nicodem m'ha fet identificar amb ell en molts aspectes, perquè parla en la meva vida a través de la plenitud que busca", ha assegurat. Encara sobre el personatge, ha afegit que "els seus dubtes transmeten un dinamisme en la creença que fa que es vegi en Crist un missatge quotidià, viu i actual, fins al punt que ara, malgrat els problemes personals de cada persona, una persona arriba". Albert Moreno ha insistit que "el paper de Nicodem no canvia, perquè buscar la llum de Crist és apassionant".
Reyes Barragán ha subratllat que "la Passió de Llinars té molts textos fidels als de Jesús a l'Evangeli, tot combinat amb una part creativa que configura una obra amb estil propi, des d'un treball no només de buscar les escenes, sinó de fer una obra de teatre en què tot tingui el seu sentit". La directora i autora del text ha aclarit que "el text inicial va ser revisat pel teòleg i sacerdot Xavier Morlans, perquè verifiqués l'adequació del missatge i matisés algunes paraules". Entre els detalls, ha destacat la figura de "Judes, que en aquesta Passió no traeix Jesús de manera conscient, ja que es troba atrapat entre dos móns des de la seva condició d'estudiant de la Torà i les lleis jueves". En aquest sentit, Barragán ha afegit que "era difícil entendre que Judes, després d'haver estat tres anys amb Jesús, el traís només per unes monedes".
Albert Moreno ha comentat el lema "Veniu a mi", propi d'aquesta representació teatral. "Jesús ens fa una crida que no és obligatori seguir però que va acompanyada de grans atractius, com ara el repòs i la pau", ha dit. També ha fet seva aquesta reflexió Carme Pratdesaba, que interpreta la frase en el sentit "d'entendre i assumir un amor i una pau amb què tothom se sent reflectit, fins i tot els no cristians". Cristina Castro, a més, ha vinculat aquesta idea amb la de "les segones oportunitats, perquè no hi ha res que ens impedeixi començar de nou" en tots els àmbits de la vida.  I com a conclusió, la directora de l'obra ha assegurat que, per als no creients, el missatge "és el del Jesús que ens dóna un missatge de pau i amor i que és rebutjat i torturat pels seus detractors",  mentre que, per als creients, "el que arriba és un missatge que emociona". Els tres actors han fet seu aquest missatge de l'amor, fins i tot "més enllà de la figura de Jesucrist", com ha dit Carme Pratdesaba.
La representació, que es posa en escena al nou Teatre-Auditori de Llinars del Vallès (Ronda Sant Antoni de Vilamajor, 29), té lloc aquest dissabte 21 i diumenge 22, com també el dissabte 28 i diumenge 29 (Rams), en tots els casos a les 17.00 hores. Per reservar localitats (el local té 300 seients), es pot trucar al telèfon 609 16 77 51 (de dilluns a divendres a la tarda) o bé enviar un missatge a l'adreça lapassiodellinars@tilltall-teatre.cat . Finalment Reyes Barragán ha explicat també que, "en el discurs des de la cadira" que sempre adreça als actors, recorda alguna figura rellevant, i aquest any, com en alguna altra edició anterior, ha pensat en "monsenyor Oscar Romero, tenint en compte que el 24 de març és el 35è aniversari del seu martiri i, especialment aquest any, a poques setmanes de la seva beatificació".

Es pot escoltar aquí tota l'edició d'aquest dimarts del programa L'Església no s'atura.

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció