En directe

El rosari

SOCIETAT

Els robatoris al metro de Barcelona es disparen i creixen prop del 50% des que va començar l'any

Ho avança Ràdio Estel: segons dades facilitades pels Mossos d'Esquadra, des de gener fins al 30 de setembre hi ha hagut ja 10.092 furts

23 octubre 2023

Redacció

Comparteix
Una imatge del metro de Barcelona | Arxiu

Els Mossos d'Esquadra han alertat a Ràdio Estel que els robatoris al metro de Barcelona creixen. Els nou primers mesos d'aquest 2023 s'han produït 3.200 furts més que al mateix període del 2022. Això significa que aquests delictes de robatori sense violència han augmentat un 47,3%. Els robatoris amb violència i intimidació també pugen al suburbà un 14%, situant-se en 447 de denúncies. Aquestes dades generals indiquen que cada dia es denuncien uns 60 robatoris al metro de Barcelona, quan fa un any no arribaven als 40.

Cada dia es denuncien uns 60 robatoris al metro de Barcelona, quan fa un any no arribaven als 40

En declaracions a aquesta emissora, el responsable de l'Àrea Regional del Transport Urbà, l'inspector Eduard Muñoz, ha detallat que, sobretot, són carteristes i lladres de mòbils. El cap de l'àrea que s'encarrega de la seguretat a tot el transport urbà de l'àrea metropolitana creu que les dades no són positives i ho relaciona amb l'increment d'usuaris.

Muñoz ha explicat que, en el cas del metro especialment, hi ha grups especialitzats que venen a Barcelona a delinquir per temporades, persones a les quals la policia coneix molt bé. Malgrat que les xifres no són les que s'esperaven des dels Mossos, la policia catalana insisteix a recordar que viatjar amb transport públic per Barcelona, sigui metro, bus o tramvia, és segur.

La resposta de TMB

Des de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) rebaixen aquestes dades de delinqüència dins del suburbà de la capital catalana. En declaracions a Ràdio Estel, el director del centre operatiu del Metro, Alfons Andreu, explica que "el nombre de furts ha caigut un 16% respecte a l’any 2019, així com els robatoris, que han baixat un 10%, i el vandalisme, que està un 76% per sota de l’any abans de la pandèmia”.

El nombre de furts ha caigut un 16% respecte a l'any 2019, segons TMB

Des de TMB detallen que les dades d’aquest 2023 s’han de posar en perspectiva i, per això, s’han de comparar amb les del 2019, quan encara no havia arribat la pandèmia, que va fer caure en picat el nombre de passatgers. Aquest any la situació s’ha normalitzat després de tres anys i “actualment hi ha un 7% de passatgers més que el 2019”. Per tot plegat, des de TMB valoren “positivament” les dades de delinqüència.

Tots els detalls sobre aquesta situació les pots escoltar al programa 'La Caravana'.

Escolta la notícia de la veu de Joan Trias i Júlia Julbe

0:00 / 0:00

Entrevista d'Olma Giró a l'inspector Eduard Muñoz, responsable de l'Àrea Regional del Transport Urbà

0:00 / 0:00

Més actualitat

ABUSOS SEXUALS

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Associació ALMA: "El sistema de seguiment i protecció a la violència de gènere VioGén no funciona"

Logo de VioGén, l'algoritmo que calcula el risc que una dona pateixi violència masclista

El cofundador i secretari de l'associació espanyola d'atenció a les víctimes de violència masclista, Gregorio Gómez Mata, defensa que l'educació és fonamental per revertir la situació

7 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023