L’assassinat de l’Ernest Lluch, comès per ETA el 21 de novembre de 2000, va marcar un abans i un després. Aquest divendres en el programa ‘A Primera Hora’ de Ràdio Estel, hem recordat la figura del polític i exministre, professor d’universitat i gran lluitador, sempre, pel poder de la paraula per acabar amb la violència d’ETA. I ho hem fet la vigília del 20è aniversari del seu assassinat a Barcelona per part de la banda terrorista. Hem repassat la seva faceta política i personal amb Rosa Lluch, historiadora i filla de qui va ser ministre de Sanitat i dirigent del PSC.
La filla d’Ernest Lluch ha explicat que el seu pare “va ser un personatge polièdric: polític, militant socialista i professor d’universitat durant molts anys”. En aquesta línia, ha recordat que “es va dedicar a la política durant els anys més complicats del franquisme però, per damunt de tot, va lluitar perquè tornessin les llibertats dels ciutadans, alhora que va treballar per millorar la vida de la gent”. Ernest Lluch també va ser portaveu del PSC al Congrés dels Diputats i ministre de Sanitat i Consum, nomenat el 1982 per Felipe González. Va exercir el càrrec fins al 1986. “ Han passat 40 anys i la sanitat encara se sostenta amb la llei del 1986, una norma que va fer ell”, ha dit Rosa Lluch a Ràdio Estel.
Segons la historiadora i filla de Lluch, el seu pare “era conscient del perill” que patia, i que era evident “la pressió dels qui no pensaven com ell”. Ernest Lluch va destacar com a defensor del diàleg entès com una eina per aconseguir el respecte pels drets humans i la pau a Euskadi. Rosa Lluch, fent referència al seu pare, ha afirmat que “el qui que té la virtut de pensar per ell mateix és sempre una persona lliure”.
A la Universitat de Barcelona, l’any 2012, van tenir lloc les Jornades “Parlem d’Euskadi”, en memòria d’Ernest Lluch. En aquestes xerrades, hi va participar la mateixa Rosa Lluch, així com altres víctimes d’atemptats terroristes i la víctima del GAL Karmen Galdeano. També hi va ser Robert Manrique, víctima de l’atemptat d’Hipercor, i Pernando Barrena, membre de l’antiga Batasuna. “Ells van escoltar versions que no havien sentit mai, en unes jornades que van servir moltíssim”, ha assegurat Rosa Lluch. El 3 de març del 2019 el programa ‘Quatre Gats’ del periodista Ricard Ustrell va emetre una entrevista a Arnaldo Otegi en què s’hi recordava la figura de Lluch. La filla de l’economista ha reflexionat sobre aquelles paraules en declaracions a Ràdio Estel: “És positiu sentir una persona que no va condemnar la violència en el seu dia i ara pugui veure, com a mínim, que la via per resoldre els conflictes és el diàleg”. Ha conclòs que, “com a gest, se li ha de valorar”.
Pots tornar a escoltar l'entrevista AQUÍ
Més actualitat
RELIGIÓ
Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern”
En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"
10 setembre 2024
Redacció,