En directe

El diumenge a Montserrat

AUDIOS

Rosa Maria Calaf: "S'inverteix més a desinformar que a informar"

La periodista i corresponsal adverteix dels perills de la desinformació i reflexiona sobre el paper del periodista en l'actualitat

5 juny 2024

Redacció

Comparteix
Rosa Maria Calaf

La periodista Rosa Maria Calaf ha titllat de perillós el moment actual. I és que assegura que "la desinformació està per sobre de la informació" i adverteix dels perills que això comporta: "una societat desinformada és incapaç de defensar els seus drets". De fet, està convençuda que "s'inverteix més a desinformar que a informar".

La democràcia està en perill

A més, alerta que hi ha una voluntat contra el periodisme independent, rigorós i transparent que expliqui al ciutadà el que necessita saber, ja que "una societat ben informada i educada, pensa i decideix en base a elements sòlids i no es creu el primer que surt a la pantalla". És per això que està convençuda que "la democràcia està en perill" i ho atribueix al fet que "estan arribant al lideratge dels països personatges extraordinàriament autoritaris per les urnes, quan el primer que faran és acabar amb les urnes".

Les noves tecnologies i el periodisme

Pel que fa a les noves tecnologies aplicades al periodisme, Calaf assegura que "ara tenim eines que permeten interferir de manera ràpida i àmplia". I alerta del risc de posar "la tecnologia al servei del contingut i que això arrossegui el rigor". També està convençuda que totes aquestes eines van en detriment de la reflexió i l'anàlisi periodística, elements imprescindibles per a informar de manera adequada a la ciutadania. A més, recorda que "abans era difícil accedir a la informació i un repte la difusió perquè no tenies les eines. Ara tenim tot això resolt i l'excés de suposada informació és una altra via per a la desinformació". És per això que reclama "una alfabetització mediàtica a les escoles i de les persones adultes per saber com interpretar els mitjans".

El paper del periodista

Anàlisi, formació, temps i reflexió. Aquestes són les eines que, segons l'excorresponsal, necessita el periodista per a poder fer la seva feina amb rigor. I és que actualment assegura que "es vol fer creure que es pot informar a cop de titular i això no és informar, és impactar". Per això, ha posat en valor el paper de periodistes com Silvia Intxaurrondo o el d'ella mateixa quan posen entre les cordes a l'entrevistat que tenen al davant.

Es vol fer creure que es pot informar a cop de titular

Un repàs a la trajectòria de Rosa Maria Calaf

Durant l'entrevista al programa Fabricació Pròpia de Ràdio Estel, Rosa Maria Calaf també ha fet un repàs a la seva trajectòria i s'ha definit com a "corresponsal de la misèria i de la repressió. Per mi el més important, no són fets puntuals sinó veure la quantitat de persones que treballen per sortir-se'n". També ha explicat com esquivava la censura en moments tan complicats com la dictadura.

Escolta l'entrevista a la periodista Rosa Maria Calaf

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció