En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

RELIGIÓ

Sense categoria

La Sagrada Família ja il·lumina les torres dels evangelistes

El nunci del Papa a Espanya i Andorra, Bernardito Auza, ha presidit aquest diumenge una Missa solemne en què s'ha beneït tota la part finalitzada, un cop culminades les torres de Mateu i Joan

12 novembre 2023

Redacció

Comparteix
La Sagrada Família, amb les quatre torres dels evangelistes il·luminades
La Sagrada Família, amb les quatre torres dels evangelistes il·luminades | FOTO: Agustí Codinach

La Sagrada Família ja il·lumina les torres dels evangelistes. I ho ha fet després d'una Missa solemne al Temple presidida aquest diumenge pel nunci del Papa a Espanya i Andorra, Bernardito Auza. Inicialment, era el cardenal Omella qui havia de presidir la celebració, però el mateix dia va tenir un gest amb el nunci i l'hi va cedir.

ESCOLTA EL PROGRAMA ESPECIAL DE RÀDIO ESTEL

El cardenal Omella, el bisbe auxiliar David Abadías i el nunci del Papa a Espanya, Bernardito Azua
El cardenal Omella, el bisbe auxiliar David Abadías i el nunci del Papa a Espanya, Bernardito Auza | FOTO: Rafa Sanahuja

Després, Omella ha beneït tota la part finalitzada de la Sagrada Família, un cop culminades les torres de Mateu i Joan, el passat mes de setembre.

La Missa de commemoració de la finalització de les torres

La Missa ha comptat amb el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, amb el nunci del Papa a Espanya i Andorra, Bernardito Auza, i amb el bisbe auxiliar de Barcelona David Abadías com a concelebrants principals. A més, han concelebrat desenes de preveres i diaques, la majoria de l'arxidiòcesi de Barcelona.

Els concelebrants principals han estat el cardenal Omella, el nunci del Papa a Espanya i el bisbe auxiliar de Barcelona

En l’homilia, oficiada pel nunci del Papa a Espanya, Bernardito Auza, ha manifestat que les quatre torres "seran un record de la presència viva de Crist, que habita en la seva Església i que empeny a presentar al món el verb etern, donant harmonia a totes les coses". Auza també ha volgut fer un símil entre religió i arquitectura, manifestant que “Déu actua en nosaltres de manera semblant a l'arquitecte amb les pedres". "Que les torres dels evangelistes ens moguin a mirar cap a on Gaudí mirava, al verb encarnat de Déu en Maria", ha afegit.

El nunci del Papa a Espanya, Bernardito Auza, durant l'homilia
El nunci del Papa a Espanya, Bernardito Auza, durant l'homilia | FOTO: Agustí Codinach

Bernardito Auza, nunci del Papa a Espanya: "Déu actua en nosaltres de manera semblant a l'arquitecte amb les pedres".

Benedicció de les torres dels evangelistes de la Sagrada Família

En els moments finals de la Missa, on han participat uns 2.000 creients i 15 autoritats civils a l'interior del temple, el cardenal Omella ha començat a sortir a l'exterior a beneir les quatre torres, com ja havia fet el 8 de desembre de 2021 amb la torre de Maria.

Un moment de la benedicció de les torres dels evangelistes de la Sagrada Família per part del cardenal Omella | VÍDEO: Rafa Sanahuja

Una vegada els concelebrants han sortit del Temple per beneir les torres dels evangelistes, Omella ha parlat al públic que s'ha concentrat al carrer Marina, davant la façana del Naixement (podríem parlar d'unes 4.000 persones), i ha convidat el Papa a venir a presidir l'any 2026 la inauguració de la torre de Jesús, la torre més alta, amb els seus 172,5 metres d’alçada. L’any 2026 es commemora el centenari de la mort de Gaudí, efemèride a la qual es suma el fet que Barcelona serà capital mundial de l’arquitectura.

Omella ha convidat el Papa a presidir la inauguració de la torre de Jesús

Tot just després de la benedicció, la Sagrada Família ha il·luminat per primer cop els terminals de les quatre torres dels evangelistes. LlucMarcMateu Joan. Per aquest ordre s’han anat encenent. Després de l’encesa del conjunt del Tetramorf (l’àliga, l’àngel, el bou i el lleó), també s’han il·luminat la torre de la Mare de Déu i les façanes. L'encesa de les torres dels evangelistes es mantindrà cada dia fins al 7 de gener.

L'encesa de les torres dels evangelistes es mantindrà cada dia fins al 7 de gener

Programa especial a Ràdio Estel

El programa especial de Ràdio Estel des de la Sagrada Família, encapçalat per Ignasi Miranda i amb comentaris de Rafa Sanahuja, ha contat amb la presència de Josep Maria Tarragona, biògraf d'Antoni Gaudí, i Carles Armengol, director del departament d'afers religiosos de la Generalitat.

Miranda també ha conversat amb Jordi Faulí, arquitecte responsable de les obres de la Sagrada Família, qui ha mostrat la seva alegria per la finalització de les quatre torres dels evangelistes, pel fet que suposa tenir un total de 13 torres acabades de les 18 previstes.

Faulí és optimista respecte a les dates d'acabament del Temple i assegura que entre 2025 o 2026 ja es tindrà la torre de Jesús finalitzada, per completar, d'aquesta manera, el conjunt de les sis torres centrals. L'última part important que restarà serà la façana de la Glòria i acabar capelles i cobertes.

L'arquitecte ha destacat la importància de tots aquells que donen suport al projecte i l'han tirat endavant. "Tot això és gràcies no només als que construïm, també a la gent que dona", ha dit durant l'entrevista. I és que, després de tant de temps, Faulí té un somni: "Fer realitat el projecte de Gaudí i que vingui, com ho està fent, gent de tot el món a veure el que hem fet. Quan estigui acabada (la Sagrada Família), s'entendrà molt millor".

Jordi Faulí, arquitecte de les obres de la Sagrada Família: "El meu somni és fer realitat el projecte de Gaudí i que vingui gent de tot el món a veure el que hem fet"

Actes fins al 18 de novembre

L'Eucaristia amb la benedicció de les torres dels evangelistes ha estat el moment culminant de la commemoració. El dia abans, dissabte 11 de novembre al matí, al davant de la façana del Naixement, es va viure una trobada castellera amb quatre colles de la ciutat. Amb els Castellers de la Sagrada Família com a amfitrions, hi van participar els Castellers de Sants, els Castellers de Sarrià i la Colla Castellera de l'Esquerra de l'Eixample, per representar les quatre torres dels Evangelistes.

D'altra banda, el 16 de novembre, al Museu Diocesà de Barcelona, tindrà lloc un col·loqui sobre el significat dels quatre evangelistes i la seva màxima expressió artística a les torres de la Basílica de la Sagrada Família. Serà a les 19 h amb la participació de Robert Baró, canonge de la Catedral de Barcelona i director del Secretariat diocesà de Patrimoni Cultural de l'arxidiòcesi de Barcelona; Margarida Bofarull, delegada diocesana de Pastoral de Fe i Cultura de l'arxidiòcesi de Barcelona; Maria Garganté, doctora en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i membre de la Comissió Artística de la Sagrada Família; Jordi Faulí, arquitecte director de la Basílica de la Sagrada Família, i Josep Maria Turull, rector de la Basílica de la Sagrada Família.

Per al 18 de novembre, s'ha convocat un concurs de dibuix adreçat a estudiants que tinguin entre 16 i 25 anys i que cursin estudis d'ensenyaments artístics. Es durà a terme de les 8.30 h a les 14 h a la Basílica de la Sagrada Família. L'activitat que es proposa serà una descoberta del Temple a través del dibuix del natural a l'aire lliure, tot donant la benvinguda a un nou cicle en la forma de representar aquest edifici tan emblemàtic.

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024