En directe

Laudes

SALUT MENTAL

Els problemes de salut mental dels joves comencen quan no tenen el que volen i donen una imatge a Instagram que no s'adapta al que pensen

Gairebé la meitat dels joves espanyols tenen por al futur i senten que estan en un carreró sense sortida. I és que, tot i que la taxa d'atur juvenil ha baixat, encara continua al voltant del 30% a l'Estat

6 març 2023

Redacció

Comparteix

Segons l'Organització Mundial de la Salut, actualment, un terç dels joves europeus tenen algun problema de salut mental. Això són 10 punts més que el 2009. La salut mental dels joves s'està deteriorant de manera progressiva i això se suma a una percepció negativa, tot i que fonamentada, sobre el seu futur. Un 40% dels joves espanyols tenen por al futur i senten que estan en un carreró sense sortida. I és que, tot i que la taxa d'atur juvenil ha baixat, encara continua al voltant del 30% a l'Estat. Pràcticament, la meitat de joves espanyols té estudis universitaris i no troben feina que satisfaci les seves expectatives: el sou mitjà dels menors de 35 anys és de 1.465 euros bruts al mes, gairebé la meitat que els majors de 45. La generació més preparada de la història és també la més decebuda davant les dificultats de prosperar. De fet, els que ara tenen menys de 38 anys viuran molt pitjor que els seus pares a la mateixa edat.

Tres joves tirades a la gespa, amb els seus telèfons mòbils

El vocal de Pedagogia i Escola del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, Joan Gamero, ha explicat en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que als joves se'ls ha de preparar per ser més persistents i pacients i que cada vegada hi ha més especialistes que tenen clar que no és adequat que els joves tinguin mòbil o rellotges intel·ligents abans dels 16 anys. "Aquesta sèrie de coses ens porta a un espai que ens fa fallar i provoca que aquests joves no entenguin per què no poden aconseguir el que volen. Aleshores és quan es produeix una baixada d'autoestima, no coneixen la forma d'entendre el món i donen una imatge a Instagram que no s'adapta al que pensen. És llavors quan comencen els problemes en la salut mental". 

Joan Gamero: "Els joves no poden aconseguir el que volen, baixa la seva autoestima i no coneixen la forma d'entendre el món".

Gamero ha afegit que hi ha famílies que han educat el seu fill amb la síndrome de l'emperador. "Són nens que, de petits, han estat al centre de la família i de l'entorn i se'ls hi amagava tot el que podia suposar un cert patiment per a ells." El també director i cap del Departament de Mediació a l'escola L'Oreig de Pallejà també ha apuntat que als joves no se'ls prepara per gestionar la frustració i el conflicte i que, si se'ls sobreprotegeix, el problema es magnifica en l'edat adulta.

Oriol Julià: "Els adults d'ara, que són els joves d'abans, no sabem com adaptar-se a la realitat del mòbil, la immediatesa o la comunicació constant".

En aquest sentit, l'expert en salut emocional aplicat a l'educació i president de l'equip SEER, Oriol Julià, ha matisat que els joves no poden esperar que els adults els resolguin els problemes. "Els joves del present es troben en un salt generacional. Ara tenen recursos com el mòbil, la immediatesa o la comunicació constant que abans no hi havia i, els adults d'ara, que són els joves d'abans, no saben com adaptar-se a la realitat", que ha afegit que aquest salt generacional ajudarà que els joves d'ara sí que puguin fer-ho. D'altra banda, Julià ha sostingut que la pandèmia ha fet que els joves anessin omplint la motxilla d'emocions que els preocupen i que la comunicació es normalitzés, cada vegada més, a través de les xarxes socials.

Entrevista a Joan Gamero i Oriol Julià

0:00 / 0:00

Més actualitat

EDUCACIÓ

Està creixent el percentatge d'alumnes que se sent assetjat pels seus companys d'escola

Dos adolescents assetgen un altre jove

Joan Gamero, vocal en pedagogia i escola del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, la pandèmia ha augmentat la dependència amb els telèfons mòbils i la fragilitat emocional dels adolescents

1 març 2023

Redacció