En directe

La Missa de cada dia

COVID

Salvador Macip: "La situació és bona, però encara estem lluny de recuperar els nivells d'abans de Nadal"

El metge investigador de la universitat de Leicester i membre del comitè que assessora al govern per la Covid 19, ha dit a Ràdio Estel que tornar a agafar les regnes de la situació dependrà de molts factors, com ara el comportament dels ciutadans i del mateix virus.

31 gener 2022

Redacció

Comparteix

Catalunya ha deixat enrere aquest dilluns el primer cap de setmana sense restriccions que ha coincidit en un lleuger descens de les xifres de la sisena onada. Aquests darrers dies s'ha reduït el risc de rebrot, la incidència acumulada i el nombre de pacients ingressats a les UCI, tot i que continua sent una xifra molt alta amb 463 crítics. El més rellevant ha estat la reducció de la velocitat de contagi per sota de l'1, el llindar que els experts consideren necessari per reduir l'explosió de contagis. Aquesta xifra no se situava en aquest nivell des del passat mes d'octubre.

Tot i la baixada registrada aquests dies la situació encara "està lluny de saturar-se als nivells previs a la sisena onada", segons ha explicat a 'El Matí a Ràdio Estel' el metge investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip. "Encara estem lluny de recuperar els nivells d'abans de Nadal", ha dit.

Per a Macip, la situació actual "és bona" però dependrà de molts factors la velocitat amb la qual es recuperarà la situació que hi havia abans de Nadal, com ara el comportament dels ciutadans i del mateix virus. Per això, segons Macip, l'aparició de noves variants de l'Òmicron, com la sigil·losa, no són bones notícies, ja que poden llençar per terra totes les previsions dels experts. En aquest sentit, ha detallat que "encara és aviat per veure com afectara Catalunya la variant sigil·losa", però en alguns països ja ha guanyat terreny a l'Òmicron i això podria voler dir que "és més contagiosa".

La fi de pràcticament totes les restriccions

Sobre la fi de les restriccions, Salvador Macip considera que "s'ha anat massa de pressa" en voler eliminar-les, tenint en compte que la taxa de mortalitat encara és molt alta, i avisa que les ganes de posar fi a la pandèmia ens pot portar a "cometre errors".

"Les ganes de posar fi a la pandèmia ens pot portar a cometre errors".

Una de les mesures que s'ha eliminat aquest cap de setmana és la necessitat d'ensenyar el Passaport Covid per accedir a bars i restaurants, un passaport que segons el doctor Macip ha quedat "obsolet" i que s'hauria d'actualitzar.

"La mascareta només s'hauria de portar a l'exterior si no es pot complir amb la distància de seguretat"

En canvi, de les poques mesures que continuen vigents és l'obligatorietat de portar mascareta pel carrer, una mesura que "no té sentit" i que els experts mai han recomanat, segons ha explicat Macip, que també és membre del grup de científics que assessora el govern sobre la Covid-19. "La mascareta només s'hauria de portar a l'exterior si no es pot complir amb la distància de seguretat", ha dit.

Entrevista a Salvador Macip, metge investigador de la universitat de Leicester i comitè assessor del govern per a la Covid-19.

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció