En directe

La veu dels animals

SOCIETAT

Salvador Macip, sobre el Covid: “Cal mirar els països del voltant”

El metge i investigador Salvador Macip ha assegurat aquest dimecres que, per poder actuar davant del Covid, “ens hem de fixar en els països del…

20 gener 2021

Redacció

Comparteix
El metge i investigador Salvador Macip ha assegurat aquest dimecres que, per poder actuar davant del Covid, “ens hem de fixar en els països del nostre voltant”. Tenint en compte que Catalunya ja supera els ingressos de la segona onada per aquesta malaltia, el també professor de Ciències de la Salut a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha destacat que les dades de països com França o Portugal fan pensar que "anirem pujant". En una entrevista al programa A Primera Hora de Ràdio Estel, Macip ha analitzat el procés d'administració de les vacunes contra el Covid1-9 i la situació epidemeològica. Sobre les dades epidemiòlogiques, l'investigador ha recordat que “estem ja a la tercera onada, tot i que hem empalmat la segona amb la tercera”. En aquesta línia, ha afegit que “no hem acabat de controlar la segona, i ja ens ha arribat la següent”. 
Amb les dades de Covid-19 a la mà, Salvador Macip ha dit que “sembla que no aprenem i que no en fem cas”. En aquest sentit, ha assegurat que “no reaccionem ràpidament i no tenim present que, com més tardem a aplicar mesures severes, més costa que baixin els casos”. Igualment ha posat com a exemple el que està passant al Regne Unit, on “els casos han baixat després que s’ha posat en funcionament el confinament”. De tota manera, el professor de Ciències de la Salut ha comentat que “el confinament que s’aplica al Regne Unit no és el mateix que es va procedir a Espanya durant el mes de març, perquè hi ha diversos nivells” dins aquesta mesura. En un altre moment, Salvador Macip ha explicat que la nova soca britànica és més contagiosa, però no pas més mortal. Ha dit que, en el cas d’Europa, s’ha de tenir més precaució perquè les fronteres estan obertes, motiu pel qual “s’ha de tenir cautela perquè, si el país del teu costat té casos elevats de la nova soca, el més problable és que el proper siguis tu”. D’altra banda, Salvador Macip ha dit que, després de la nova soca, “el virus no ha canviat tant per modificar les mesures de seguretat que hem aplicat fins ara, pel que fa a l’ús de les mascaretes no homologades”
Pel que fa a les eleccions catalanes del 14 de febrer, el metge i investigador ha afirmat que “no s’ha platenjat prou bé des del principi”. Salvador Macip ha assegurat que “ara mateix no és el millor moment per celebrar unes eleccions”. Alhora ha aclarit que “retardar les eleccions al maig pot continuar creant incertesa perquè no sabem com estarem en aquell moment però, si les eleccions es fan al febrer, pot ser desastrós per les mesures que s’han ofert per celebrar-les”. Macip ha conclòs que “el 14 de febrer la cosa pujarà una mica més, tot i que tot són prediccions i poden variar”. Malgrat tot, ha afegit que “potser retardant les eleccions una mica, ja n’hi hauria prou”.
Al Regne Unit, s'estan utilitzant les catedrals de Lichfield i Salisbury, convertides en centres de vacunació. L'Església d'Anglaterra va cedir-les, juntament amb altres seus diocesanes, perquè es pogués vacunar sense problemes d'espai i gent. El professor de la UOC ha assegurat a Ràdio Estel qu,e pel que fa a la vacunació, són fonamentals dos conceptes:“d’una banda, la quantitat de vacunes de què es disposen i, d’altra banda, què es fa amb aquestes vacunes que es tenen”. També ha subratllat que, “durant els propers mesos, s’accelerà el ritme de vacunació perquè ens organitzarem millor i perquè hi haurà més vacunes en el mercat”.

Es pot escoltar el programa A primera hora AQUÍ

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció