En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sant Josep de la Muntanya, "100 anys acollint infants vulnerables"

El Santuari de Sant Josep de la Muntanya, al barri de la Salut de Barcelona, acull aquest dissabte a les 11 del matí una celebració…

16 abril 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Santuari de Sant Josep de la Muntanya, al barri de la Salut de Barcelona, acull aquest dissabte a les 11 del matí una celebració de l'Eucaristia amb la qual comencen les commemoracions pel centenari de la coronació de la imatge que dona nom al temple i a tota la seva obra social i espiritual. L'església i la casa d'acollida ofereixen el carisma de les Mares dels Desemparats, congregació fundada per la beata Petra de Sant Josep i que acull actualment una seixantena de nens a Barcelona. Aquesta Missa, presidida pel cardenal Joan-Josep Omella, serveix també per donar a conèixer aquest santuari barceloní, situat molt a prop de la Plaça Lesseps. Àngels Arrabal, secretària de l'Associació de Sant Josep de la Muntanya, ha explicat aquest divendres que la celebració d’aquest dissabte “és en una acció de gràcies profunda i sentida, després que ha estat preparada durant molt de temps”. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la també voluntària del servei ha comentat també el fet que la celebració “està concelebrada pel bisbe Xavier Vilanova i alguns sacerdots vinculats al santuari i, alhora, amb la participació religioses i l'assistència litúrgica dels diaques Ramon Ollé i Jordi Albert Garrofé”.

D’altra banda, la presidenta de l’Associació de Sant Josep de la Muntanya ha destacat que “la imatge és un Josep agafant el peu del nen Jesús, i està coronada no només canònicament sinó amb una aureola magnífica juntament amb la corona ordinària”. Igualment ha dit que “s’envien cartes a aquesta imatge i n’arriben de tot el món, actualment per Internet, com també per correu postal”. Arrabal ha recordat que “les monges, inicialment anomenades Mares dels Desemparats, van haver d’afegir el nom de Sant Josep de la Muntanya”. També ha explicat que “la Pia Unió va promocionar el 1921 la coronació canònica, partint de la idea que era el millor de tots els sants, fins al punt d’aconseguir que se’l coronés”. Ha citat Joan Pau II per definir la fundadora de les Mares dels Desemparats, la beata Petra de Sant Josep, com una “dona de cor de foc”. Ha subratllat que “va néixer el 1845 i va tenir una inclinació a estar pendent dels necessitats i dels vulnerables, fins que es va fer religiosa després de dues relacions de parella”. Arrabal ha afirmat, a més, que “va ser el bisbe de Màlaga qui va orientar Petra a fundar les Mares dels Desemparats, amb les 8 cases que va arribar a fer realitat en vida”. Finalment ha completat el perfil biogràfic concloent que “va venir a Barcelona, on va fer la seva gran obra, el santuari de Sant Josep de la Muntanya, que li semblava petit fins al punt que s’explica que feia enderrocar les parets de l’església per ampliar els espais”.

Àngels Arrabal ha destacat, en un altre moment, que “la Mare Petra ja va pronosticar que vindria al santuari gent de tot el món, i ha estat així, amb moltes persones atretes per la devoció a Sant Josep, el primer dedicat a l’espòs de Maria a tot el món i l’únic d’Espanya”. Sobre la congregació, ha dit que “està dedicada des del principi als desvalguts, a gent gran i a criatures en situació desemparada, tot i que també tenen escoles”. Igualment ha comentat que “la vida actual del santuari, després de 100 anys, no és gaire diferent a la del principi, perquè sempre s’ha dedicat al culte a Sant Josep i a acollir mainada en situació de vulnerabilitat i precarietat, principalment nens pobres, orfes o en altres situacions”. Finalment ha aclarit que, “des que existeix la Llei del Menor dels anys 80, els nens arriben al santuari a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) perquè després les religioses i voluntaris siguin els responsables legals de les criatures, ara ateses per un equip d’uns 50 educadors, sota la màxima responsabilitat de les religioses”.

La secretària de l’Associació de Sant Josep de la Muntanya ha assegurat que “el que es fa pels infants, seguint les directrius de la Generalitat, és donar suport a la feina dels professionals”. I pel que fa al culte, ha confirmat que “és el propi de qualsevol santuari”. Ha valorat sobretot el fet que “moltes persones descobreixen el santuari quan van de camí cap al Park Güell”. Àngels Arrabal ha assegurat que “els integrants de l’associació que van demanar la coronació canònica el 1921 tenen un nexe entre l’inici i el moment actual, cosa que fa que la commemoració d’ara sigui un signe de continuïtat”.
A més de la celebració de dissabte, aquest mateix cap de setmana, està oberta una exposició amb la corona autèntica de la imatge  D'altra banda, pel que fa a la commemoració dels propers mesos, una Missa el 16 d'octubre presidida pel bisbe Xavier Vilanova amb motiu de la festa de la beata Petra, un cicle de conferències josefines del 19 al 23 d'octubre, que seran clausurades pel bisbe Toni Vadell, i un seguiment especial de la devoció dels 7 Diumenges de Sant Josep, l'any vinent, completaran les principals activitats, que culminaran amb la clausura el proper 19 de març amb una nova Eucaristia al mateix santuari de Sant Josep de la Muntanya.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 16 d'abril.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció