En directe

Fabricació pròpia

RÀDIO ESTEL

Satisfacció general per la represa de relacions Cuba-Estats Units, en què el Papa s'ha erigit en "líder moral decisiu"

El Papa Francesc, visiblement content, ha aplaudit aquest dijous el gest de negociació entre els Estats Units i Cuba, anunciat dimecres pels seus respectius presidents, Barack…

18 desembre 2014

Redacció

Comparteix

El Papa Francesc, visiblement content, ha aplaudit aquest dijous el gest de negociació entre els Estats Units i Cuba, anunciat dimecres pels seus respectius presidents, Barack Obama i Raúl Castro. A més, d'altra banda, el pontífex ha animat a seguir lluitant per la unitat entre luterans i catòlics, i ha subratllat que l'any 2017 tindrà lloc una celebració conjunta per commemorar el cinquè centenari de la Reforma. En el mateix sentit, el Sant Pare ha recordat que s'ha de seguir fomentant el diàleg per establir acords en temes socials com ara l'avortament, l'eutanàsia, el matrimoni o la sexualitat. Aquesta ha estat una de les veus dins la satisfacció general per la represa de relacions entre Washington i l'Havana.

De fet, els dos mandataris han agraït el suport del Vaticà, on s'han acollit reunions discretes de delegacions oficials per buscar aquest pas tan important, un canvi que comportarà l'obertura d'ambaixades a les capitals cubana i nord-americana. "El Papa ens ha ajudat i ens ha ensenyat un món. No ha tingut prou amb la resignació de veure com les coses continuaven igual", ha dit Obama. Per la seva banda, Castro també ha subratllat el paper del pontífex en la "millora de les relacions bilaterals entre Cuba i els Estats Units".
En les tertúlies d'El mirador de l'actualitat, tant aquest dimecres com dijous al vespre, tots els participants han valorat molt positivament la represa de relacions i el paper del Sant Pare. De fet, els economistes Arcadi Oliveres i Josep-Lluís Masriera (dimecres) i el dirigent de Solidaritat Alfons López Tena i el marista Lluís Serra (dijous) han coincidit a l'hora de valorar "la línia de continuïtat entre els últims tres pontífexs, des de la històrica visita de Joan Pau II l'any 1998 quan va demanar que Cuba s'obrís al món i el món a Cuba". També han assegurat que, amb aquesta mediació, Francesc s'ha erigit en "líder moral decisiu". Cal recordar que també Benet XVI va visitar l'illa, i que és ara quan Francesc, sense haver-hi anat físicament, ha propiciat "una reconciliació històrica", deia dimecres Arcadi Oliveres, que destacava el fet que Cuba "ja no tingui la connexió amb el poder de l'antiga Unió Soviètica, perquè el món ha canviat, encara que es mantenen altres amenaces a la pau". Aquest dijous, Alfons López Tena ha qualificat de clau precisament la visita de Joan Pau II, perquè "va fer que la terrible persecució que havia patit l'Església, sobretot els anys 70 i 80, comencés a reduir-se".
Lluís Serra, també secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, ha destacat també el fet que l'Església catòlica, "amb els missioners i altres agents de pastoral, ha sabut sempre traslladar al món aquells problemes que comprometen la convivència entre les persones i els països, cosa que ara s'ha vist amb aquesta represa de relacions entre Cuba i els Estats Units". En la mateixa línia, ha afegit que "no es tracta d'una estratègia poderosa, tal i com l'entén el món, sinó sobretot eficaç per la proximitat i la presència de milions de cristians a tot el planeta".
Podeu escoltar aquí la tertúlia de dimecres i aquí, la de dijous.

Més actualitat

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció