En directe

La Caravana

EDITORIAL

Secularització i secularisme

Ésun lloc comú afirmar que, més que una època de canvi, vivim un canvi d’època.Estan emergint uns temps nous: els avenços cien- tífics ràpids, les…

31 juliol 2018

Redacció

Comparteix

Ésun lloc comú afirmar que, més que una època de canvi, vivim un canvi d’època.Estan emergint uns temps nous: els avenços cien- tífics ràpids, les novesmaneres de comunicar-nos, de relacionar-nos, de conviure, la gentrificació, la immediatesa, la mobilitat,la tendència creixent a viure en grans ciutats, l’impacte que exerceixen elsfamosos en les masses, l’utilitarisme, el debilitament dels referents, venenacompanyats des de fa anys d’una creixent secularització.

Perals historiadors secularització vol dir, en rigor, la separació entrel’Església i l’Estat. Però aquest procés està relacionat amb un fe- nomen mésampli: el secularisme (de secular: «mundà», «terrenal», per oposició aespiritual), que s’entén com la tendència a ignorar o a negar els principis dela fe i la religió en la interpretació del món i de l’existència. Un món on Déuno hi és (ateisme teòric i pràctic, agnosticismes, escepticisme...) o bé hacreat el món i se’n desentén (teis- me). En deriva el sistema moral laic(introduït a mitjans del segle XIX per George Jacob Holyoake) que interpreta iordena la vida d’acord amb els principis de la raó, sense recórrer a la fe enDéu.

L’historiadorde l’espiritualitat Melquiades Andrés Martín, prevere (1916-2014), els darrersanys de la seva vida afirmava que la secularització ja no li importava, que elque volia saber era on havien marxat les persones quan havien abandonatl’Església per anar-les a cercar. Es referia als nous fòrums, a les granssuperfícies, als estadis, als platós de televisió... El movia la compassió delSenyor quan es mirava les multituds i constatava que eren «com ovelles sensepastor».

Enaquesta mateixa línia, en aquest número de Catalunya Cristiana, Joan Estruch,Miquel Calsina i Daniel Palau, de la mà de la cap de redacció Carme Munté,reflexionen amb honestedat des de la sociologia i la pastoral sobre aquestfenomen complex i alhora donen pistes perquè aquest context, gens fàcil,esdevingui una oportunitat enriquidora.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció