En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

Sense investidura viable, "un candidat possible" o "drets polítics"

Joan Capdevila, diputat d’ERC al Congrés i membre de la Junta de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Mònica Lafuente, membre…

13 abril 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Joan Capdevila, diputat d’ERC al Congrés i membre de la Junta de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Mònica Lafuente, membre de l’executiva del PSC, i Guillem Pursals, politòleg expert en conflictes, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació política i judicial a Catalunya. Capdevila ha destacat que, "en tot plegat, estem veient els serrells d'un debat que no hauria de deixar de ser debat polític però que ja es produeix en el terreny judicial i penal". En aquesta línia, ha lamentat que "la judicatura estigui sent utilitzada per substituir el debat polític i democràtic". Per la seva banda, Lafuente ha comentat que "la situació és semblant a la de fa unes setmanes, amb el mateix candidat i el mateix jutge". Igualment ha recordat que "el problema que tenim ara és que els qui sumaven majoria no troben el candidat adequat".

La dirigent socialista ha lamentat que, "si presentem presidents impossibles, tornem a trobar-nos sense president i en una Catalunya desgovernada". D'altra banda, s'ha mostrat esperançada de cara "a un futur acord que caldrà assolir seient en una taula i parlant, com es va fer en la transició d'ara fa 40 anys, quan veníem d'una situació encara pitjor". Pursals ha dit que "els partits independentistes s'han trobat atrapats pel seu propi relat, perquè primer deien que Puigdemont tornava si se'l votava, van tenir el suport de les tres forces independentistes, després Puigdemont va renunciar temporalment per cedir el pas a Jordi Sánchez i finalment va sortir la CUP preguntant si el nou aspirant es comprometia a aplicar el mandat de l'1 d'octubre, una dinàmica a partir de la qual es va veure que Junts per Catalunya i Esquerra van incomplir la seva promesa electoral".

Sobre la querella contra el jutge Pablo Llarena, aprovada aquest divendres per la Mesa del Parlament, Capdevila ha assegurat que "és ben legítima perquè, ignorant un pronunciament de l'ONU a favor dels drets polítics de Jordi Sánchez, aquest magistrat no respecta aquests drets adquirits per un home elegit segons les regles vigents". Lafuente, en canvi, ha criticat "que sigui el Parlament la institució que presenti aquesta querella, perquè comporta una dinàmica d'enfrontament i de conflictivitat que trasllada la política als tribunals". També ha denunciat "que no es faci cas dels informes dels lletrats, com ha passat ara, que desaconsellen que el Parlament presenti la querella".

I Guillem Pursals ha destacat que, "en realitat, Catalunya sí que té legalment govern, en aquest cas gestionat pels ministres del govern espanyol, però naturalment tothom coincideix a l'hora de desitjar que hi hagi un executiu català real i efectiu". El diputat d'Esquerra ha explicat, en un altre moment, que va visitar dissabte passat Oriol Junqueras, per tercera vegada. "Està més fort que anteriorment, i crec que sortirà encara més enfortit", ha comentat Capdevila.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 13 d'abril.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció