En directe

Cocodril Club

INTERNACIONAL

“Sense l’ajuda econòmica d’Europa, tots ho passaríem malament”

Pedro Sánchez xifra en 800.000 els llocs de feina que es crearan, en tres anys, amb els fons europeus per mitigar la crisi de la…

7 octubre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Pedro Sánchez xifra en 800.000 els llocs de feina que es crearan, en tres anys, amb els fons europeus per mitigar la crisi de la Covid. La majoria dels projectes que es beneficiaran de les ajudes hauran d'apostar clarament per l'economia verda i digital. El president del govern espanyol ha revelat aquest dimecres els detalls del pla de reformes que s'ha de finançar amb els 140.000 milions d'ajuts europeus, els que haurien d'arribar els propers 6 anys per reflotar la malmesa economia espanyola. Anomenat Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Economia, és la base per al document que La Moncloa ha d'enviar a Brussel·les la setmana vinent perquè sigui examinat i aprovat. El Consell de Ministres ja havia aprovat dimarts passat un sostre de despesa de més de 196.000 milions d'euros, un increment inèdit del 54%. Es podrà fer perquè el govern s'endeutarà i també gràcies als milers de milions que arribaran d'Europa, ja sigui via fons de reconstrucció o via transferències. Aquest mateix dimecres, en una entrevista al programa El Mirador de l’Actualitat, el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, ha valorat l’arribada dels ajuts i les intencions de l'executiu espanyol.

Quina importància tenen aquests ajuts europeus?

Val la pena tenir en compte el fet que, sense l’ajut europeu, és probable que l’increment de despesa per part del govern espanyol no s’hagués pogut fer. Recordem que de tota la partida, uns 70.000 milions son a fons perdut i la resta, en crèdits tous. Realment sense aquesta ajuda, tots ho passaríem molt malament. A partir d’ara, cal fer-ho bé i no perdre el tren europeu, perquè l’ajuda ve d’allà. D’altra banda, aquesta proposta que està fent el govern a Brussel·les, per administrar tots aquests fons, em desperta dubtes sobre el fet que hi participin els diferents sectors de l’economia i arribi als sector més necessitats, com ara el sanitari i altres i també a les diferents comunitats autònomes. Tot anirà millor si poden participar-hi tots i la distribució és homogènia, perquè allò que vol Europa és que l’Estat espanyol s’enganxi al seu tren. Tot això, ben fet, permetrà que les diferents zones econòmiques i socials es vagin equilibrant, per evitar errors del passat.
Seran eficaços aquests fons per a la recuperació econòmica?

Només si la distribució es fa bé i si es dediquen els diners a les empreses de l’economia verda i digitals, tal com proposa la Comissió Europea. No oblidem que la gestió dels fons molts cops és tan enrevessada que s’acaba perdent. És per això que algunes institucions creuen que seria millor que no ho fes l’Estat, perquè sigui més àgil, i que no hi hagi tantes traves administratives. Altres països ho tenen clar. Els carrils i les autopistes han de ser fluïdes perquè acabin arribant els diners on correspon. Han de servir per parar el cop de mort que pateixen algunes empreses i també perquè es modernitzin i funcionin correctament.

Com veu la viabilitat de crear 800.000 llocs de treball gràcies a aquests fons els propers sis anys?
Em sona a xifra d’un govern socialista de fa uns quants anys. Personalment no em fixaria tant en la xifra en ella mateixa, sinó en la qualitat del treball que es pugui crear. No pot ser que hi hagi una feina precària com la que hi ha ara ni que la joventut es quedi sense treball o la gran majoria siguin mileuristes. S’ha de treballar el concepte de la qualitat del treball i permetre que la gent jove visqui dignament i pugui accedir a una casa, a la família i a tenir fills. No podem anar a buscar un nombre gran de llocs de feina i que siguin precaris. Cal que siguin dignes. Són molts diners els que rebrem i, si tot es fa bé, això podrà enganxar-nos a Europa per crear un fonament de país seriós.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 7 d'octubre.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció