En directe

El Matí a Ràdio Estel

INTERNACIONAL

“Sense l’ajuda econòmica d’Europa, tots ho passaríem malament”

Pedro Sánchez xifra en 800.000 els llocs de feina que es crearan, en tres anys, amb els fons europeus per mitigar la crisi de la…

7 octubre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Pedro Sánchez xifra en 800.000 els llocs de feina que es crearan, en tres anys, amb els fons europeus per mitigar la crisi de la Covid. La majoria dels projectes que es beneficiaran de les ajudes hauran d'apostar clarament per l'economia verda i digital. El president del govern espanyol ha revelat aquest dimecres els detalls del pla de reformes que s'ha de finançar amb els 140.000 milions d'ajuts europeus, els que haurien d'arribar els propers 6 anys per reflotar la malmesa economia espanyola. Anomenat Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Economia, és la base per al document que La Moncloa ha d'enviar a Brussel·les la setmana vinent perquè sigui examinat i aprovat. El Consell de Ministres ja havia aprovat dimarts passat un sostre de despesa de més de 196.000 milions d'euros, un increment inèdit del 54%. Es podrà fer perquè el govern s'endeutarà i també gràcies als milers de milions que arribaran d'Europa, ja sigui via fons de reconstrucció o via transferències. Aquest mateix dimecres, en una entrevista al programa El Mirador de l’Actualitat, el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, ha valorat l’arribada dels ajuts i les intencions de l'executiu espanyol.

Quina importància tenen aquests ajuts europeus?

Val la pena tenir en compte el fet que, sense l’ajut europeu, és probable que l’increment de despesa per part del govern espanyol no s’hagués pogut fer. Recordem que de tota la partida, uns 70.000 milions son a fons perdut i la resta, en crèdits tous. Realment sense aquesta ajuda, tots ho passaríem molt malament. A partir d’ara, cal fer-ho bé i no perdre el tren europeu, perquè l’ajuda ve d’allà. D’altra banda, aquesta proposta que està fent el govern a Brussel·les, per administrar tots aquests fons, em desperta dubtes sobre el fet que hi participin els diferents sectors de l’economia i arribi als sector més necessitats, com ara el sanitari i altres i també a les diferents comunitats autònomes. Tot anirà millor si poden participar-hi tots i la distribució és homogènia, perquè allò que vol Europa és que l’Estat espanyol s’enganxi al seu tren. Tot això, ben fet, permetrà que les diferents zones econòmiques i socials es vagin equilibrant, per evitar errors del passat.
Seran eficaços aquests fons per a la recuperació econòmica?

Només si la distribució es fa bé i si es dediquen els diners a les empreses de l’economia verda i digitals, tal com proposa la Comissió Europea. No oblidem que la gestió dels fons molts cops és tan enrevessada que s’acaba perdent. És per això que algunes institucions creuen que seria millor que no ho fes l’Estat, perquè sigui més àgil, i que no hi hagi tantes traves administratives. Altres països ho tenen clar. Els carrils i les autopistes han de ser fluïdes perquè acabin arribant els diners on correspon. Han de servir per parar el cop de mort que pateixen algunes empreses i també perquè es modernitzin i funcionin correctament.

Com veu la viabilitat de crear 800.000 llocs de treball gràcies a aquests fons els propers sis anys?
Em sona a xifra d’un govern socialista de fa uns quants anys. Personalment no em fixaria tant en la xifra en ella mateixa, sinó en la qualitat del treball que es pugui crear. No pot ser que hi hagi una feina precària com la que hi ha ara ni que la joventut es quedi sense treball o la gran majoria siguin mileuristes. S’ha de treballar el concepte de la qualitat del treball i permetre que la gent jove visqui dignament i pugui accedir a una casa, a la família i a tenir fills. No podem anar a buscar un nombre gran de llocs de feina i que siguin precaris. Cal que siguin dignes. Són molts diners els que rebrem i, si tot es fa bé, això podrà enganxar-nos a Europa per crear un fonament de país seriós.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 7 d'octubre.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció