En directe

Fórmula Estel

AUDIOS

Sergi Belbel: "Em van rebutjar el text de 'Hamlet.01' a tots els teatres on el vaig enviar"

L'autor i director parla d'aquesta obra i recorda la figura de l'actriu Anna Lizaran

17 octubre 2023

Redacció

Comparteix
Sergi Belbel als estudis de Ràdio Estel

Sergi Belbel sobre el rebuig del text de'Hamlet.01'

Sergi Belbel és l'autor i el director de 'Hamlet.01', una obra que està de gira per tot Catalunya i que ara trobem al teatre La Biblioteca de Barcelona de la companyia La Perla 29. En format 'stand up comedy' (o potser 'stand up tragedy'?), l'obra té un únic actor: Enric Cambray, que defensa el text del primer acte de la gran obra de Shakespeare. Però lluny de convèncer amb aquestes referències, molts teatres no la van voler i en aquesta entrevista, Belbel s'obre en canal: "Em van rebutjar el text de 'Hamlet.01' a tots els teatres on el vaig enviar", diu. "I rebia contestació per escrit de gent que jo coneixia molt bé".

En una entrevista amb Joan Trias al programa La Caravana de Ràdio Estel, Belbel no només explica el rebuig del text de 'Hamlet.01', sinó també els orígens "d'aquesta idea esbojarrada": una versió de més de cinc hores de Hamlet cortesia de Patrice Chéreau al Palau des Papes el 1988 i una frase de Cambray. "No pertanyo a cap família de teatre, siguem conscients, ningú em donarà mai un Hamlet", li va dir l'actor un vespre qualsevol. El text ha estat escrit expressament per a ell, conscient de la importància per a un autor de trobar un actor que sàpiga defensar el text dalt de l'escenari i entendre l'autor completament. "Un autor sense actor es podreix per sempre".

I, per descomptat, Belbel ha recordat Anna Lizaran, per a la qual Belbel va escriure Forasters. "Em vaig quedar molt orfe sense l'Anna i Cambray ha vingut, d'alguna manera, a substituir-la".

Belbel ha escrit un primer acte minimalista, amb un actor sobre un tamboret, de dues hores de duració. Però té més text a la recambra! Tot, per la "fascinació de voler entendre Shakespeare".

Els premis Butaca

L'entrevista a Sergi Belbel s'ha allargat fins que hem conegut els nominats als Premis Butaca, i Belbel ha sabut que Pares Normals, un musical d'Els Amics de les Arts i Minoria Absoluta pel qual Belbel va fer la direcció escènica, ha estat nominat millor musical. El grup, a més, està nominat a la millor composició musical.

Entrevista a l'autor i director teatral Sergi Belbel

0:00 / 0:00

Més actualitat

ABUSOS SEXUALS

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Associació ALMA: "El sistema de seguiment i protecció a la violència de gènere VioGén no funciona"

Logo de VioGén, l'algoritmo que calcula el risc que una dona pateixi violència masclista

El cofundador i secretari de l'associació espanyola d'atenció a les víctimes de violència masclista, Gregorio Gómez Mata, defensa que l'educació és fonamental per revertir la situació

7 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023