En directe

Laudes

POLÍTICA

"S'està tornant a perfilar l'Espanya bipartidista de la transició"

L'escriptor i exdiputat Manuel Milián Mestre i el politòleg Guillem Pursals han analitzat aquest dimecres, durant la taula d'anàlisi del programa El Mirador de l'actualitat…

5 maig 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'escriptor i exdiputat Manuel Milián Mestre i el politòleg Guillem Pursals han analitzat aquest dimecres, durant la taula d'anàlisi del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, els resultats de les eleccions celebrades aquest 4 de maig a la Comunitat de Madrid. La victòria del Partit Popular d'Isabel Díaz Ayuso ha estat clara, amb 65 diputats, mentre que Más Madrid n'ha aconseguit 24, els mateixos que el PSOE, Vox n'ha obtingut 13 i finalment Unides Podem, 10. Milián Mestre ha assegurat que, "després d'un escepticisme molt gran amb Isabel Díaz Ayuso, ara la percepció ha canviat perquè la gent del Partit Popular havia oblidat que aquesta força política va néixer amb uns principis ideològics però també amb una visió populista de la política, en el bon sentit, i que no té res a veure amb la connotació negativa que ara té el populisme, perquè en realitat és l'empatia amb el poble". En aquesta línia, ha afegit que "Mariano Rajoy i en part també José María Aznar havien desdibuixat aquest populisme bo, i ara la presidenta madrilenya l'ha rescatat". Per la seva banda, Pursals ha situat la clau en "la creació d'un partit polític a la madrilenya, a través d'un relat que ha convertit el discurs del PP en regionalista en el sentit pur, de proximitat als barris i a la capital de l'Estat, on Ayuso també ha guanyat claríssimament". Ha afegit que "això també s'ha vist a Galícia amb Alberto Núñez Feijoo, a Andalusia amb Juan Manuel Moreno i a les Balears amb Jaume Matas".
En un altre moment, Manuel Milián Mestre ha recordat que "no només poden crear opinió els grans líders o els mitjans de comunicació, sinó també els 'taverners' o persones que regeixen els bars o altres establiments públics i parlen del seu estat d'ànim". L'escriptor i analista ha apuntat que "Díaz Ayuso té l'oportunitat de consolidar una manera de fer les coses, que és el que ha seduït els ciutadans de Madrid, perquè hi ha un cansament sobre el doctrinalisme dels partits, i això marca un canvi important". També ha comentat que "la mort del Sanchisme està més a prop, però també l'esquerra viu un molt mal moment, i s'està tornant a perfilar l'Espanya de la transició, bipartidista en la gestió pública". Guillem Pursals ha assegurat que "la retòrica del discurs de la polarització que ha fet Ayuso, contraposant comunisme i llibertat, és una reproducció del del 15-M, quan es deia que calia ser poble i, si no, tots érem casta, cosa que va fer créixer el suport a Podem". Igualment ha afegit que "ara s'ha fet el mateix, alimentant una alternativa que ha provocat que el relat inicial de Podem es giri en contra d'aquest partit".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 5 de maig.

Més actualitat

Ernest Maragall: "L'única certesa és que seré el candidat. Altres sembla que encara tenen dubtes i processos oberts"

Ernest Maragall

El líder d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, creu que una possible llista cívica de l'ANC "no tindria gaire possibilitats d'èxit"

23 setembre 2022

Redacció

La Sagrada Família recupera el calendari inicial de construcció i el gruix de les obres acabarà el 2026

La Sagrada Família

Per finalitzar el temple quedaria pendent la façana de la Glòria, que continua aturada pel conflicte veïnal

22 setembre 2022

Redacció

"Als instituts catalans hi ha hagut una aplicació de les noves tecnologies desmesurada"

Diversos instituts catalans tenen problemes amb la xarxa wifi des de l'inici de curs. Xavier Massó, secretari general del sindicat Aspepc·sps, alerta que fa temps que passa

21 setembre 2022

Redacció