En directe

La Missa de cada dia

POLÍTICA

“S’han comès errors greus en aquesta crisi, fins i tot ideològics"

Els vots del PNB i Ciutadans han permès a Pedro Sánchez aprovar la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, que s'allarga només per 15 dies, fins…

21 maig 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Els vots del PNB i Ciutadans han permès a Pedro Sánchez aprovar la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, que s'allarga només per 15 dies, fins al 7 de juny, i no pas per cinc setmanes, fins al final de la desescalada, com volia l'executiu. Es repeteix, per tant, la mateixa fórmula de la pròrroga anterior, en un canvi d'aliances que Esquerra Republicana ha criticat durament en aquesta sessió de dimecres al Congrés. El politòleg Ton Verdeny ha dit aquest mateix dimecres que “la geometria variable que es dona a la política no és quelcom que ens hagi d’estranyar”. En una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, també ha dit que “cal tenir en compte que el Govern de Pedro Sánchez s’ha trobat davant d’un repte mundial complicat que els va agafar amb el peu canviat", i que "cal fer molta autocrítica perquè s’han comés errors greus, fins i tot de calat ideològic”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 20 de maig.
Verdeny ha comentat que “la democràcia funciona i els partits polítics reflecteixen els sentiments de la ciutadania”. Sobre el suport dels nacionalistes bascos, el politòleg ha recordat que "el moment de la investidura va ser prou simptomàtic” i que, “quan calien aquests vots del PNB, Sánchez se’ls va guanyar amb facilitat mantenint pactes anteriors”. També ha valorat el paper d'ERC, i ha destacat que la formació de Gabriel Rufián “té una gran responsabilitat sobre com s’ha gestionat la pandèmia a Catalunya i el patiment de la Generalitat”. En una altre moment, el també economista i advocat ha dit que “el PSOE ha mostrat tics clarament centralistes en la gestió de la crisi i ha arrossegat Podem, que ha quedat desdibuixat i pràcticament irreconeixible”.
El jurista, d'altra banda, ha criticat l'aplicació de l’estat d’alarma. Ha explicat que “està previst per a una situació com la d'aquesta pandèmia, però no diu enlloc que s’hagi d'aplicar com s’ha fet”. Verdeny ha recordat que “al principi l’acceptació va ser unànime, però la manera com el govern l’ha interpretat no consta a la constitució”. Igualment ha afegit que aquesta aplicació “s'assembla molt més a un estat d’excepció”. Finalment, el politòleg s'ha referit de manera global a l’acció política, per comentar que “no està a l’alçada, cosa que és molt poc edificant en temps de pandèmia”. Finalment ha lamentat que el comportament dels polítics s'està produint “amb to insolent, fet que ja ve de lluny”, i que “aquesta tensió es viu als carrers  i a les xarxes socials”.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció