En directe

Camins

RÀDIO ESTEL

"S'han de respectar els drets humans dels saharauis"

150.000 refugiats porten més de 40 anys a Tindouf, on viuen de l’ajuda internacional. Després de la marxa verda del novembre de 1975, la República…

7 març 2017

@brugarolaspol

Comparteix

150.000 refugiats porten més de 40 anys a Tindouf, on viuen de l’ajuda internacional. Després de la marxa verda del novembre de 1975, la República Àrab del Sàhara ha complert 41 anys el 27 de febrer. A més, la mala descolonització espanyola ha passat a una passivitat internacional també per part de l'ONU. Per aquest motiu, aquest dimarts en el programa  El Mirador de l’Actualitat hem parlat d’aquest tema amb Arcadi Oliveres, economista, Joan Pallarès, historiador, i Xavier Serra, coordinador de l’Associació Catalana d’Amics Saharauis.

Oliveres ha destacat durant el programa que "el problema del Sàhara ve precedit d’una mala descolonització europea". També ha destacat que ‘’hi ha interessos militars per part de França i no tant per part d’Espanya". Serra ha aprofitat la tertúlia per destacar que "tot està evolucionant a pitjor en relació amb el Sàhara". En aquesta línia, ha afegit que "hi ha un conflicte entre l’Estat francès i l’espanyol per aquest tema". Quan s’ha parlat del referèndum que es va plantejar fer seriosament al Sàhara els anys 90, Serra ha comentat que "els acords de Houston que permetien aquest referèndum no van ser capaços de proclamar l’ independència del Sàhara occidental".

Pallarès
ha destacat que, "arran del cens del 2004, actualment hi ha 250.000 saharauis que viuen al Sàhara, territori dominat pel Marroc''. Segons Pallarès, tant el rei actual d’Espanya com l’antic monarca van  fallar en la descolonització del Sàhara. Ha comentat, en aquest sentit, que "el signe i el rumb de la monarquia espanyola hauria estat diferent si el futur del Sàhara hagués estat un altre"Serra ha assegurat que el problema de la presència de refugiats al Sàhara "és per una incapacitat del govern espanyol de reconèixer els drets humans de molts d’aquests ciutadans", una afirmació que ha reforçat Pallarès. Serra ha continuitat dient que "els refugiats del Sàhara són com els nostres refugiats per pròximitat’’.

Es pot escoltar AQUÍ El Mirador d'aquest dimarts 7 de març.

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció