En directe

La Caravana

SOCIETAT

"Si es prohibís tenir armes als EUA, baixarien els homicidis"

Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), i Lluís Sols, professor i col·laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, han coincidit aquest divendres,…

2 març 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), i Lluís Sols, professor i col·laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, han coincidit aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, en la idea que l'accés a les armes és un problema greu que, lluny de repercutir en una millor seguretat, fa la societat més poruga i precisament insegura. Font ha destacat que, "si comparem la societat europea o canadenca amb la nord-americana, podem veure que els països on tenim prohibida la tinença d'armes, on donem la responsabilitat de la seguretat armada a l'estat, hi ha menys homicidis".

Sols, per la seva banda, ha atribuït la dinàmica actual als Estats Units a "una segona esmena constitucional introduïda el segle XVIII en què s'estableix el dret de tots els nord-americans a tenir armes". En aquesta línia, ha afegit que "els ciutadans dels Estats Units estan atrapats en aquesta cultura". La directora de l'ICIP ha recordat que "constitucionalment no hi ha, als Estats Units, una definició clara de l'arma, cosa que deixa a la interpretació la seva gestió". Com una de les vies per resoldre el problema, Tica Font ha apuntat "que quedi prohibit, en les campanyes electorals, tenir donacions d'empreses d'armes". Sols ha destacat que "un Tribunal Suprem de perfil progressista podria fer una interpretació molt més restrictiva per a l'accés d'armes, perquè cal tenir en compte que aquesta segona esmena es va concebre perquè els ciutadans es defensessin de l'estat".

En 'El Mirador de l'actualitat', hem analitzat les últimes matances en escoles dels Estats Units, sobretot la del 14 de febrer a Parkland (Florida), uns fets que destapen novament la dura realitat de la tinença d’armes, molt fàcil sobretot en alguns territoris del país:
- El debat social i sobretot la dimensió moral i ètica del problema. La reacció de Donald Trump, que sembla més inspirada en el foment d’un “armamentisme escolar” amb l’excusa de defensar els centres.
- El president nord-americà pretén fer conviure la seva defensa del ‘lobby’ armamentístic amb una suposada gestió eficaç que acabi amb aquestes matances.
- Tenint en compte aspectes socials i culturals molt presents a la diversa societat nord-americana, quina solució s’hi pot trobar, de manera possibilista i sense oblidar el principi moral, humanista i cristià, d’un futur desarmament?

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 2 de març.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció