En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Si s'ajorna el 14-F, cal trobar mecanismes perquè voti tothom"

La possibilitat que s'ajornin les eleccions previstes per al 14 de febrer està cada vegada més a prop. I es podrien celebrar entre la segona…

13 gener 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
La possibilitat que s'ajornin les eleccions previstes per al 14 de febrer està cada vegada més a prop. I es podrien celebrar entre la segona quinzena de maig i la primera de juny. L'informe que el Departament de Salut va passar aquest dimarts als partits indica que el pic de contagis per coronavirus arribarà a finals d'aquest mes, i la saturació dels hospitals s'albira just abans del 14F.  D’altra banda, un informe per al Síndic de Greuges preveu que, a causa del virus, el 14 de febrer podrien quedar-se sense votar més de 200.000 persones. La decisió, en qualsevol cas, es pren aquest divendres, però cada vegada més partits es mostren favorables a l'ajornament.
Des de l’inici de la pandèmia, només s’han fet a Espanya les eleccions autonòmiques del País Basc i Galícia, concretament al juliol i després d’haver estat ajornades de la data inicial, que era el 5 d’abril, en ple confinament domiciliari. A la resta d’Europa, només hi va haver uns comicis a França, muncicipals a dues voltes, la primera el 15 de març, tot just dos dies abans que es decretés el confinament total en aquest país, i la segona, que s’havia de fer una setmana després, es va ajornar i es va celebrar finalment el 28 de juny, però en un escenari problemàtic perquè tothom pogués exercir el dret de vot amb plenes garanties. El politòleg Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, ha assegurat aquest dimecres, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, que "l'ajornament no és una bona notícia" i que, "si es produeix, ha d'anar acompanyat de mesures alternatives, com ara el vot telemàtic, perquè es puguin fer amb garanties en la nova data".

 
Creu que s’haurien d’ajornar les eleccions catalanes del 14 de febrer?

Que s'ajornin és una mala notícia en sí, perquè les eleccions s'haurien de celebrar el dia en què estan previstes. Però certament hi ha una situació sanitària que ho aconsella ara, i després els partits i les institucions s'hi han de posar d'acord. Però si s'ajornen, no ha de ser un retard massa llarg en el temps, perquè sempre es genera incertesa econòmica, i cal que hi hagi hagut temps per trobar mecanismes per garantir el dret de vot de tothom en dues línies: tècnica o tecnològica, amb un sistema telemàtic o electrònic, i logística a nivell de transport, tot per garantir que el 100 per cent de la població que vulgui tingui possibilitat de votar.
Tenint en compte les dificultats i les incerteses, creu que estarem ja molt millor a finals de maig o principis de juny, on hi hauria les possibles dates de la nova convocatòria?
Si no estem millor, tot i que esperem que sí, tenim dos mesos per endavant que serviran per consolidar en unes eleccions el que ja fem de manera creixent en aquesta pandèmia. Tots ens hem adaptat a tot, a les reunions amb mitjans telemàtics i una vida que ens ha canviat cap a una situació que hauria arribat igualment d'aquí a uns anys, per l'evolució tecnològica. Ara, doncs, caldria que s'aprofités ja ara la situació.
Es comenta aquests dies l’exemple de França, que va celebrar per poc una primera volta de les municipals el 15 de març i després va ajornar la segona fins al 28 de juny. Va haver-hi, malgrat tot, problemes perquè tothom pogués votar. El cas d’Euskadi i Galícia tampoc va estar exempt de dificultats, tot i que finalment hi va haver una certa normalitat. Què ens diuen aquests exemples d’eleccions en moments complexos com els d’aquesta pandèmia?
Per exemple, a Alemanya, que ha afrontat la crisi amb molta solidesa, els dirigents sabran adequar la situació del país al que estem dient: que es pugui garantir que no es produirà un retard, perquè s'hauran posat els mitjans per adaptar la societat. A més, a l'estiu, vivim un temps en què el virus no es transmet.
Sens dubte, preocupa la situació de la pandèmia. Vostè defensaria un pacte europeu perquè s’ajornessin tots els processos electorals fins que la situació epidemiològica millori a tota la Unió?
Que s'adaptin, sí; però que se suspenguin, no. La democràcia ja està prou qüestionada en alguns països, com s'ha vist aquests últims dies als Estats Units. És un bé prou preuat per buscar mecanismes, com sigui, perquè la ciutadania elegeixi els seus governants i representants. Si no ho fem així, avui pot ser el Covid i demà, qualsevol altra cosa. És una qüestió ètica.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 13 de gener.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció