En directe

Fabricació pròpia

SOCIETAT

"Si ve una nova crisi econòmica, segurament serà més perillosa"

L'economista i activista social Arcadi Oliveres i el vicepresident de la Comissió Sènior del Col·legi d'Economistes Josep-Lluís Masriera han analitzat aquest dimarts, des del programa…

8 octubre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'economista i activista social Arcadi Oliveres i el vicepresident de la Comissió Sènior del Col·legi d'Economistes Josep-Lluís Masriera han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació econòmica, que es troba en perill de recessió. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) anunciava al setembre unes noves previsions força pessimistes sobre la desacceleració mundial, accentuada per la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units i la incertesa en els mercats. El Producte Interior Brut creixerà, segons aquestes previsions, un 2,9 per cent, el nivell més feble des del 2009, en plena recessió anterior. Masriera ha avisat que, "si arriba una nova crisi, segurament serà més perillosa que l'anterior, perquè sabíem que la del 2007 tenia com a causa les finances i la banca, però ara és tot més complex hi ha molts fronts oberts, des del Brexit fins a la guerra comercial entre diferents països". Sobre les dades, el vicepresident de la Comissió Sènior ha destacat que, "en realitat, no són tan dolentes, tot i que avisen d'una tendència". En aquesta línia, ha assegurat que "hi ha una gran incògnita".
Arcadi Oliveres ha lamentat que "encara no ens havíem aixecat de la crisi anterior, en què les raons eren de tipus especulatiu i no han variat, cosa que fa que el risc de caiguda és constant". L'activista ha avisat que, "si les condicions no han millorat, no hem sortit de la crisi". Igualment ha destacat que "hem passat un període de 15 anys en què la conscienciació sobre el medi ambient és bon toc d'atenció perquè tenim la sensació que anem bé si creixem econòmicament, però és que no créixer no és dolent, sempre que no caigui sobre les classes més desfavorides". Oliveres ha dit que "el Producte Interior Brut és una falsedat", perquè "parla de fluxos però no pas de stocks, com es va demostrar, per exemple, al Japó amb un terretrèmol ara fa uns anys sense que el PIB se'n ressentís".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 8 d'octubre.

Mentrestant, l’economia catalana continua creixent, però a un ritme menor que en trimestres anteriors. Ho constaten les últimes dades de l’Idescat, Institut Estadístic e Catalunya, que analitza el comportament del PIB entre abil i juny. En aquest període, l’indicador va augmentar d’un 2 per cent el darrer any, però només un 0,5 per cent en relació amb el primer trimestre d’aquest any. Més demanda interna i un increment de la precarietat social són, a més, realitats que demostren la vulnerabilitat d’un sistema i d’uns equilibris que, després de la crisi del 2007, confirma el que va ser aleshores una veritat dura: que la gran majoria de la població mundial, sobretot les classes mitjanes, ja no podran viure econòmicament com abans.

Més actualitat

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció