En directe

La Caravana

CULTURA

S’inicia el primer Jubileu del Camí Ignasià

La porta santa del santuari de la Cova de Manresa ja és oberta. Molts ni sabien que existia... perquè feia una bona pila d’anys que…

5 agost 2015

Redacció

Comparteix

La porta santa del santuari de la Cova de Manresa ja és oberta. Molts ni sabien que existia... perquè feia una bona pila d’anys que no es feia servir. És una petita porta de ferro forjat i pedra que entre el 1625 i el 1900 donava accés a l’esglesiola on sant Ignasi de Loiola va viure, com a pelegrí, una profunda experiència mística, així com un fort combat interior. Durant 400 anys molts pelegrins la van travessar tot seguint les petjades del fundador de la Companyia de Jesús. Però a principis del segle XX es va deixar de fer servir i es va substituir... 

Des del 31 de juliol passat, festivitat de Sant Ignasi, i fins al 31 de juliol de 2016 els pelegrins del nou Camí Ignasià podran tornar a travessar-la com a signe de «començar una vida de goig i reconciliació». Amb motiu de l’obertura del primer Any Jubilar del Camí Ignasià, la Cova de Manresa va acollir un acte multitudinari presidit pel P. Josep M. Soler, abat de Montserrat, en el decurs del qual la porta santa, acabada de restaurar i ubicada a l’espai d’acollida abans d’arribar a la cova, es va tornar a obrir a l’espera de l’arribada de nous pelegrins. 

«El Camí Ignasià ha de ser una mediació per apropar-se al Déu sempre més gran, i per intensificar l’experiència de l’Amor del qual provés tot el bé.» Aquest és, segons el P. Adolfo Nicolás, superior general dels Jesuïtes, el gran objectiu d’aquest pelegrinatge ancestral que ara la Companyia ha volgut recuperar com a nova ruta de pelegrinatge a Espanya: des de Loiola fins a Manresa, recorrent el camí que el 1522 va fer el mateix sant Ignasi en ruta cap a Terra Santa.

«Comprometre’s en una peregrinació és quelcom que marca centralment la persona —ha recordat també el P. Nicolás en una carta amb motiu de l’obertura de l’any jubilar—: un pelegrí aprèn a descobrir allò que és essencial a la seva vida i en la realitat que l’envolta, forja un treball interior difícil de portar a terme en l’existència ordinària i quotidiana, assaja a viure amb senzillesa i en contacte amb la natura, redescobreix el valor de l’amistat i del diàleg, que brolla de la intimitat del cor.»           

L’obertura del primer Any Jubilar del Camí Ignasià va tenir lloc a Manresa el 31 de juliol passat, i va continuar l’endemà al santuari de Loiola, al País Basc, punt de sortida del pelegrinatge. L’acte va ser presidit pel bisbe de Sant Sebastià, José Ignacio Munilla, i va comptar amb la presència dels bisbes de Bilbao, Pamplona i Vitòria.

Més actualitat

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció