En directe

La taula de l'Evangeli

MEDICINA

La Societat Catalana de Pneumologia denuncia la manca de pneumòlegs i d'especialistes ben formats

La presidenta de la societat científica, Carme Monasterio, lamenta: "La situació de sobrecàrrega no es pot mantenir eternament"

29 novembre 2023

Redacció

Comparteix

La presidenta de la Societat Catalana de Pneumologia, Carme Monasterio, ha denunciat la sobrecàrrega de feina als pneumòlegs i lamenta que aquesta situació "no es pot mantenir eternament". En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, la doctora ha avisat que falten metges i ha alertat que hi ha "desequilibris entre les places que es formen i les que tenen els hospitals". A més, assegura que no es poden consolidar i lamenta que "tampoc no hi ha especialistes ben formats".

Tot plegat en un escenari en què les malalties respiratòries són molt més freqüents per l'envelliment de la població, causes ambientals o l'aparició de malalties que no són tan freqüents, però igualment greus.

Monasterio ha explicat que si ja fa anys que era difícil trobar pneumòlegs per cobrir baixes o substitucions, actualment "tampoc no tenim especialistes ben formats", ja que l'especialitat s'ha fet molt més complexa. "Es necessita una superespecialització".

Un dels exemples que esmenta és la unitat de semicrítics. "Van tenir un paper molt important durant el coronavirus. Per això falten pneumòlegs amb una formació molt més específica". Amb tot, creu que cal una major planificació i un augment dels dispositius de pneumologia. Per tot plegat, creu que cal fer una planificació dels anys vinents per tal de revertir la situació.

"L'especialitat s'ha fet molt més complexa, es necessita una superespecialització"

Repunt de pacients, al gener

Sobre la pressió als hospitals, arran de l'augment de malalties respiratòries com la grip, Monasterio ha avançat que el repunt de pacients no es notarà fins ben entrat al mes de gener. "Als adults ens arriba més tard", assegura. Històricament, també explica que els virus respiratoris són un altre motiu de sobrecàrrega dels professionals, "perquè es dupliquen el nombre de pacients".

Falten incentius

La doctora admet que falten incentius, però també afirma que les condicions laborals han millorat i s'està fent un esforç per consolidar les places que eren eventuals i no definitives. "Encara s'ha de treballar més perquè l'oferta sigui interessant i puguem retenir talent". A més, creu que una de les solucions per tot plegat és formar més pneumòlegs.

"El pla de cribratge generalitzat salva vides"

I sobre el cribratge de càncer de pulmó, creu que és fonamental. De fet, és el càncer més mortífer. Lamenta que a Catalunya encara no s'ha considerat aprovar els plans de cribratge generalitzats. Un fet que creu que aviat arribarà perquè s'ha demostrat que salva vides.

Entrevista a Carme Monasterio, presidenta de la Societat Catalana de Pneumologia

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció