En directe

Fórmula Estel

AUDIOS

Sonsoles Ónega: "El dia que la dona deixi de llegir novel·les, la novel·la morirà"

Sonsoles Ónega és el premi Planeta 2023. El va guanyar amb la novel·la Las hijas de la criada i es va convertir en la 19a…

25 gener 2024

Redacció

Comparteix

Sonsoles Ónega és el premi Planeta 2023. El va guanyar amb la novel·la Las hijas de la criada i es va convertir en la 19a dona que ho va aconseguir, de les 71 edicions de vida que té el reconegut guardó. "Les dones continuem sense estar representades històricament a la literatura. Normal, perquè moltes dones escrivien sense publicar, o sota el pseudònim d'homes". Ara -diu- "s'està fent una mica de justícia i al món de la literatura no només és la creadora, sinó que hi ha més lectores que lectors". "El dia que la dona deixi de llegir novel·les, la novel·la morirà".

La dona a la literatura

En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, Ónega reconeix que el seu llibre, ambientat en el 1900 i la indústria conservera gallega, no pretenia ser un homenatge a totes les dones que hi treballaven, però ho ha sigut "a posteriori". Un homenatge i una oportunitat de treure-les de l'oblit.

La periodista, ara en Antena 3 fent un programa d'entreteniment, admet pensar en elles quan tot la supera. "Tenir una carrera periodística, literària, fills, és complicadíssim, però hi ha un corrent a favor social. Per això, quan veig que no puc amb tot, penso en les nostres antecessores i si elles van poder, jo també". Tot i reconèixer estar en el millor dels punts de partida, encara queda feina per fer.

Periodisme

Sonsoles Ónega també ha parlat amb Núria Ros de periodisme i del binomi informació i entreteniment. "Estic descobrint la missió dels mitjans en l'acompanyament del ciutadà i dels sols, d'aquells que només tenen la televisió de companyia". El periodista que fa entreteniment també fa periodisme? "Jo aplico moltes de les regles del periodisme més clàssic als temes que tractem d'entreteniment".

Tornant a la novel·la, Ónega confirma que li agradaria adaptar 'Las hijas de la criada' al format sèrie i que hi ha interès de diverses productores. "Però no s'ha materialitzat res", ha dit.

Entrevista a la periodista Sonsoles Ónega, premio Planeta 2023 con la novel·la 'Las hijas de la criada'

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

L'Ajuntament de Barcelona no respon la petició d'informació sobre l'exhibició de Fórmula 1 al centre de la ciutat

exhibició fórmula 1 barcelona

El Síndic de Greuges de Barcelona lamenta la falta de resposta del govern de Jaume Collboni

12 juny 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

TEATRE

Dani Anglès: "Els teatres públics s'han equivocat profundament abandonant el musical"

El cantant, actor i director Dani Anglès | RÀDIO ESTEL

L'actor i cantant Dani Anglès creu que el maltractament de les institucions cap al musical ha impedit que nous públics s'hagin sentit atrets pel teatre català

7 juny 2024

POLÍTICA

política

Laura Ballarín sobre els atacs d’Israel: "Totes les proves apunten que és un genocidi" 

La candidata del PSC a les eleccions europees del 9 de juny, Laura Ballarín, als estudis de Ràdio Estel

Ho ha manifestat la candidata del PSC a les eleccions europees l’endemà que el ministre José Manuel Albares no es mullés sobre si el que passa a Gaza és un genocidi o no

7 juny 2024

Redacció