El primer ministre ha optat per la dinàmica de la confrontació i el desafiament, aferrant-se a la línia del Brexit dur sense cap possible alternativa dialogada, sobretot amb la Unió Europea, o votada al país. Malgrat les dures derrotes que porta a nivell polític i judicial, Johnson confia a sortir victoriós en unes hipotètiques eleccions en què voldrà exhibir la victòria del poble, liderat per ell, contra l’establishment. Això sí, la imatge personal del cap de l’executiu es va deteriorant. Ara la gran incògnita és el que pot passar els propers dies i, sobretot, de cara a un 31 d’octubre que cada dia tenim més a prop i que, mentre no es decideixi res diferent, és la data fixada per a la sortida de la Unió Europea. De moment, la Cambra dels Comuns ha denegat a Boris Johnson fins i tot una aturada que havia demanat per a tres dies amb motiu d’un congrés extraordinari del Partit Conservador. El sistema polític i les institucions del Regne Unit continuen trontollant en els seus fonaments.
Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, Anton Verdeny, politòleg i advocat, i Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, han analitzat aquest dimecres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', la situació al Regne Unit, on Boris Johnson s’enfronta a tothom, després que el Tribunal Suprem declarés il·legal la suspensió del Parlament. Ferrer ha destacat que "poden passar més coses de les previstes, però una moratòria del dia 31 no seria cap disbarat". Ha mostrat, això, sí "l'esperança que hi hagi un acord, com es veu ara en el fet que Boris Johnson s'ha obert davant el tema de la frontera". El president del Consell Català del Moviment Europeu ha fet "una crida a la Unió Europea perquè no permeti el Brexit dur, que pot afectar les empreses espanyoles, la presència de turistes britànics a l'Estat espanyol i tota una realitat complexa".
Verdeny, per la seva banda, ha dit que "cal canviar el focus, perquè el Brexit sovint situa Europa davant les seves pròpies vergonyes". El també politòleg ha afegit que "la Unió Europea ha de preguntar-se què ha fet malament". Igualment ha afegit que "la Unió té necessitat de mostrar fermesa davant una sortida dura del Regne Unit, i tot plegat ens porta a un punt en què tothom, tots els europeus, pot prendre mal". I ha conclòs que, "amb un Brexit dur, els britànics que viuen a Espanya poden trobar-se en situació d'il·legalitat, com també patirien els espanyols que viuen al Regne Unit, sobretot a Londres".
En un altre moment, Xavier Ferrer ha recordat que "Johnson pot queixar-se i fer el que vulgui, però la realitat fa que s'hagi de moure una mica". En la mateixa línia, ha comentat que "caldrà veure el perill territorial del mateix Regne Unit, que pot patir una crisi interna amb la qüestió d'Escòcia i d'Irlanda, problemàtiques que poden convertir-lo en un país desunit". I Teresa Carreras, que ha explicat la relació professional que va tenir amb Boris Johnson quan compartien feina de corresponsals a Brussel·les, ha assegurat també que el primer ministre "és un mentider, cosa que s'ha vist molt clara, per exemple, en aquest últim congrés del Partit Conservador". Ha recordat que "la democràcia britànica, que destaparà les mentides de Johnson, li pot acabar passant factura".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 2 d'octubre.
Més actualitat
SOCIETAT
Els experts alerten de la dificultat de restringir l’accés als mòbils fins als setze anys
El president de SOS Bullying, el psicòleg Ferran Barri, i el vicedegà de Ciberseguretat del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtic de Catalunya, Xavier Rubiralta, veuen complicat que un reial decret solucioni el problema
4 desembre 2024
Redacció, 
POLÍTICA
Alfred Bosch: “La resta de candidatures ens estan festejant, però encara no hem sortit a la pista de ball”
El candidat de Foc Nou a la secretaria general s’ha mostrat molt crític amb Elisenda Alamany: “Si sortís escollida, hi hauria un conflicte d’interessos molt gros”
2 desembre 2024
Redacció,