En directe

Sense distància

ESGLÉSIA CATALUNYA

Taltavull, adeu a Barcelona entre amics: “He après molt de tots”

“Una celebració llarga, intensa i íntima”. Així va definir Sebastià Taltavull la Missa d'aquest diumenge, a la Basílica de la Sagrada Família, en què es…

19 novembre 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix

“Una celebració llarga, intensa i íntima”. Així va definir Sebastià Taltavull la Missa d'aquest diumenge, a la Basílica de la Sagrada Família, en què es va acomiadar com a bisbe auxiliar de Barcelona sis dies abans de l’inici del seu ministeri episcopal a Mallorca, amb la celebració del dissabte 25 a la Catedral de Palma. Va compartir, amb els molts centenars de diocesans que omplien el temple, moltes impressions i emocions personals. “No em resulta fàcil deixar allò que estimo. Aquesta és la pobresa i la grandesa alhora, quan l’Església ens envia d’un lloc a l’altre”, va dir en l’homilia. El prelat menorquí va dedicar records a tothom, des dels capellans de la residència Sant Josep Oriol fins als joves amb els quals es va reunir diverses vegades en àmbits acadèmics mitjançant un “diàleg obert” que l’enriquia, passant per les parròquies, les famílies que l’han acollit sovint a casa seva i els consagrats i consagrades, entre d’altres. Els creients de Barcelona, en definitiva, han estat per a Taltavull “mestres” dels quals ha tingut “un gran aprenentatge”.

Entre les reflexions de la predicació, el bisbe Sebastià va comentar també la idea que li havia transmès un capellà de Menorca: “Quan vagis a un lloc, Jesús ja hi és; i quan te’n vagis, seguirà sent-hi”. Després de destacar “l’any de despreniment” viscut entre dues diòcesis, Taltavull va recordar que Barcelona “necessita molta presència per animar una acció pastoral seriosa que vagi a l’essencial, perquè és obra de tots, laics i laiques també, no només bisbes i preveres”. En aquesta línia, ha reivindicat la importància “d’estar al costat de les persones, incloent-hi un laïcat coresponsable i fidel que, en comunió, forma una xarxa insubstituïble per a les nombroses iniciatives d’espiritualitat, formació i caritat”.

Sebastià Taltavull es va referir igualment al seu lema episcopal, “vosaltres sou els meus amics”, per agrair als diocesans de Barcelona que l’hagin ajudat “a viure’l plenament”. I va formular una pregunta interpel•ladora: “De què servirien tants esforços si no ens féssim propers i no fóssim capaços d’estimar-nos?”. Precisament coincidint amb la Jornada Mundial dels Pobres, el bisbe va recordar que “ells són el centre de la nostra atenció i de la nostra opció, com també sempre, des de Jesús, la preocupació i la prioritat de l’Església”, tot i que va admetre que “encara és una assignatura pendent, amb un 20 per cent de la humanitat que té el 80 per cent dels recursos”. Finalment el nou bisbe electe de Mallorca va expressar el seu desig que els cristians “aportem el millor de nosaltres en el delicat moment que viu el nostre país”, alhora que es va comprometre a “fer-ho també des la nova diòcesi, dins una Església en què els uns preguen pels altres”.

Un pastor molt estimat per tothom

L’Eucaristia de comiat, amb la basílica de la Sagrada Família plena, va ser una visualització de la comunió davant un pastor molt estimat aquests últims 8 anys i mig a Barcelona. Amb la participació de molts laics i laiques que treballen a l’Arquebisbat o hi estan vinculats, Taltavull va rebre l’escalf i la proximitat afectuosa de bona part dels preveres i diaques de l’arxidiòcesi, així com de molts religiosos i religioses. Com a concelebrants principals, hi van ser els cardenals Joan-Josep Omella i Lluís Martínez Sistach. No hi van faltar tampoc els nous bisbes auxiliars, Sergi Gordo i Antoni Vadell.

Al final, van ser especialment encoratjadores les paraules d’agraïment expressades per la delegada d’Apostolat Seglar, Ana María Almuni, que va resumir les grans qualitats pastorals i personals del bisbe Sebastià. I en l’últim reconeixement abans de la benedicció, Omella va recitar els coneguts versos d’Antonio Machado “todo pasa y todo queda” i “caminante, no hay camino, se hace camino al andar”, per agrair-li el seu servei. “Has deixat en aquest camí les teves petjades”, va assegurar. Finalment li va desitjar que sigui “un bon pastor de la diòcesi de Mallorca” per concloure amb el màxim afecte: “Aquí seguiràs tenint uns amics”. I en l’últim gest d’homenatge, l’arquebisbe de Barcelona va lliurar al fins ara auxiliar una reproducció de la Torre dels Apòstols, “com a record de la Sagrada Família”, amb els símbols episcopals de referència. Les salutacions de tothom van posar el punt final a una celebració d’emocions i, sobretot, d’afecte i proximitat entre els presents.

Es pot escoltar AQUÍ tota la celebració

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció