En directe

Sense distància

POLÍTICA

“Tenir votants de diferents ideologies mostra maduresa política”

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha dit aquest dilluns que, amb la seva elecció el 12 de maig passat en un ple municipal extraordinari,…

15 juny 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha dit aquest dilluns que, amb la seva elecció el 12 de maig passat en un ple municipal extraordinari, "s’han posat les coses al seu lloc". En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat, el també dirigent i expresident del PP català ha destacat que, tot i que no té majoria absoluta, la seva candidatura "va guanyar les eleccions, i va passar el que s'intuïa, perquè es pot evitar que governi el més votat durant un temps però, si la idea de govern només és que no governi Albiol i no hi ha projecte, passa el que passa". En aquesta línia, ha lamentat que "la conseqüència d'això és que, en cinc anys, Badalona s'ha deteriorat, i ja era hora que hi hagués un canvi".

García Albiol ha explicat que el fet que tingui "un vot transversal" és "una prova de maduresa política de la gent, ja que es dona el cas que alguns poden votar partits independentistes a les eleccions al Parlament i, en les municipals, voten una opció diferent" com és la que encapçala ell. "Ningú no és presoner del vot de ningú, un fet que es produeix a Badalona. Porto guanyant les eleccions des de l’any 2011, i és una realitat que la gent em vol com a alcalde, perquè tinc molts més vots per a l’alcaldia (38.000 a les últimes eleccions) que no pas per la presidència de la Generalitat (5.000 només un any abans). Es una prova de la maduresa del votant", ha assegurat.
Demanar entrar dijous a la fase 3, "un encert"
D'altra banda, l'alcalde de Badalona ha valorat positivament la petició que l'àrea de Barcelona i també Lleida entrin a la fase 3, formalitzada aquest mateix dilluns pel govern de la Generalitat. "Em sembla que es una decisió encertada. En aquest aspecte, crec que la Generalitat ha pres la mesura adequada", ha afirmat. Xavier García Albiol ha explicat que, "per Sant Joan, hi haurà molta mobilitat, i avançar a la fase 3 evitarà que la setmana vinent hi hagi col·lapses a les platges". Igualment ha afegit que "també hi ha la qüestió sanitària, que justifica ara aquesta etapa per a tothom si està controlada".
Pel que fa al tancament per saturació de les platges, Albiol ha avisat que "Ada Colau, que és presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, hauria d'haver trucat als altres municipis", i ha aclarit que "tots els alcaldes haurien pres una decisió en la mateixa línia, perquè no te sentit obrir unes platges i tancar-ne altres, cosa que seria un despropòsit i acaba provocant aglomeracions com les que hem vist" aquests dies. "Jo defensava que es pogués celebrar la revetlla amb controls però, quan veig que tots els municipis tanquen les platges, també he de tancar. Si Badalona obrís, hi hauria una gran afluència de gent i es podria convertir en focus d’infecció. Hem decidit també tancar per evitar-ho", ha subratllat. A més, s'ha mostrat "partidari que Colau exercís el lideratge metropolità, però no ha fet".
Entre les prioritats per a Badalona, García Albiol ha anunciat que intentarà "donar cobertura a les persones que son víctimes de la crisi econòmica pel Covid-19". Ha comentat que el seu equip de govern "ja ha pres decisions per ajudar els bars i els xiringuitos, que encara no havien pogut obrir", i que ara "està parlant amb la resta de partits polítics per presentar paquets de mesures econòmiques". També ha dit que ha tingut "trobades amb el sector comercial, per conèixer les seves inquietuds". En el terreny social, ha assegurat que treballa amb plans. "Hem passat d’ajudar  600 famílies a 1.200 ara mateix, i ja hem tingut trobades amb entitats com Càritas, que fan cobertura per a les persones que ho estan passant malament", ha afirmat.
Seguretat, migrants i oportunitats
El reelegit alcalde ha lamentat que "Badalona havia entrat en una dinàmica en què es deteriorava la seva qualitat de vida", i ha expressat "voluntat de potenciar la seguretat, com també de treballar contra l'ocupació conflictiva, alhora que són importants també la neteja i la construcció d’infraestructures, com ara escoles bressol". També s'ha compromès a dinamitzar la ciutat i a potenciar-hi l'acollida. "Tenim un projecte per a Badalona. Si fem bé les coses, poden venir persones  de fora a viure, i això ens interessa. Hem de recuperar la imatge i millorar serveis, la nostra autoestima, i vendre la nostra imatge", ha assegurat. Tenint en compte que va ser elegit el 12 de maig en minoria, per la manca d'acord entre les altres forces polítiques, Albiol ha destacat que es marca el repte de bastir "ponts amb tots els partits, que no són suports per a l'alcalde o per al grup del PP, sinó per a la ciutat de Badalona". Ha conclòs l'argument afirmant que "l'oposició és conscient que no pot seguir amb la bronca i que el resultat de la seva actitud ha estat pèssim".
Finalment, Xavier García Albiol s'ha referit a les crítiques al seu projecte i algunes declaracions sobre els migrants, a partir de les quals l'han acusat sovint d'alimentar la xenofòbia. "A les persones que m’acusen de racista, jo els dic que cal que escoltin els mateixos immigrants. Jo no em dedico a perseguir ningú per ètnia, color o religió, sinó que faig una actuació de seguretat potent, siguin quins siguin les persones conflictives, immigrants o espanyols", ha explicat. A més, l'alcalde ha aclarit que, "si els conflictes els fan persones que no són nascudes aquí, s'ha de dir amb tota naturalitat, de la mateixa manera que es fa quan es tracta d’algú nascut a Badalona". També ha dit que "no és un tema de col·lectius, sinó de persones, perquè la gent que viu amb normalitat a Badalona té totes les oportunitats".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 15 de juny.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció