En directe

Fórmula Estel

INTERNACIONAL

Teresa Carreras: "Caldria que la Unió Europea fos més eficaç"

Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, Anton Verdeny, politòleg i advocat, i Rommy Morales Olivares, sociòloga xilena i…

22 novembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, Anton Verdeny, politòleg i advocat, i Rommy Morales Olivares, sociòloga xilena i professora de la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, la nova estructura de poder a la Unió Europea, que destapa i reflecteix els greus problemes institucionals que té en aquests moments tot el projecte comunitari. La presidenta electa de la Comissió, Ursula von der Leyen, hviaa trobat aquests últims dies diversos obstacles per poder prendre possessió, com estava marcat, el proper 1 de desembre. Carreras ha explicat que, "si dimecres vinent el Parlament Europeu aprova la nova Comissió, podrà començar a funcionar, tot i que hi ha un mes de retard en relació amb el termini inicialment marcat, però la democràcia ens hauria a ajudar a ser tots més eficaços". En aquesta línia, ha afegit que "les empreses i els ciutadans perden molt quan hi ha un temps sense funcionament ple de les institucions o estan interines". La periodista ha lamentat que "la idea de col·legi de Comissaris s'ha trencat, perquè Von der Leyen ha estat nomenada a dit, quan està establert que són els partits els que proposen les candidatures", i ha conclòs que "caldria que la Unió fos més eficaç".
Ton Verdeny ha recordat que "la Unió Europea és, per damunt de tot, un club d'estats amb un dèficit democràtic fundacional", però ha aclarit que "s'estan incorporant mecanismes democràtic des de fa un temps". Ha afegit, en clima positiu, que "això que ha passat és un reflex de les últimes eleccions al Parlament Europeu, on hi ha més equilibri ideològic, un fet al qual cal sumar la complexitat del club dels 28, que no és el dels 12 o els 16". El també politòleg ha conclòs que "el fet que la Unió tingui unes dificultats de funcionament més grans que un Parlament català, unes Corts espanyoles o una Assemblea Nacional Francesa va amb el projecte europeu".
I Rommy Morales ha destacat que "els conflictes de la Unió Europea tenen a veure amb el nivell de legitimitat que té el projecte de tota l'organització". Igualment la professora universitària ha posat com a exemples "una tensió en defensa i política exterior, que Von der Leyen ha afrontat bé posant en el debat el tema de l'OTAN, i el fet que es comenci a visibilitzar la qüestió de la cooperació i l'asil amb els migrants, com també tota la ràbia acumulada arran de les polítiques d'austeritat implantades durant la crisi". Finalment Morales ha apuntat que "les tensions procedimentals venen de realitats socials de conflicte, com passa a Catalunya o a altres llocs".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 22 de novembre.

Per exemple, el candidat hongarès Oliver Várhely no aconseguia ara fa 8 dies superar el seu examen oral davant de l’Eurocambra, tot i que aquest dijous finalment superava la prova el seu substitut, mentre el govern britànic anunciava que no hi presentarà aspirant abans de les eleccions del 12 de desembre. El primer ministre Boris Johnson es va comprometre a designar comissari del seu país quan va acceptar la pròrroga del brexit fins al 31 de gener. Ara, argumenta que el país està immers en campanya electoral. Tot plegat ha fet que la nova Comissió continuï entre la inestabilitat, si acaba constituint-se el dia 1, i el perill de veure’s bloquejada per circumstàncies com les que venen ara del Regne Unit i Hongria. La imminent presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el president electe del Consell Europeu, el belga Charles Michel, tindran molta feina per pilotar aquesta difícil nova etapa que està a punt d’obrir-se a la Unió. Amb el Regne Unit a punt de sortir i la manca de cohesió i de solidesa dels 27, l’Europa dels fundadors, però sobretot la del present i el futur, necessitarà molta generositat per part de tothom, de totes les sensibilitats polítiques i socials.

Més actualitat

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció

Marta Vilalta: "La majoria del 52% hi continua sent i Esquerra no abandona el projecte de república catalana"

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en una roda de premsa.

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, ha deixat clar que l'acord amb el grup parlamentari socialista "és una qüestió puntual"

3 febrer 2023

Redacció