En directe

Fórmula Estel

INTERNACIONAL

Teresa Carreras: “Europa i el Regne Unit arribaran a pactes”

La Unió Europea emprèn accions legals contra el Regne Unit per la seva intenció de saltar-se l'acord del Brexit. Ho ha anunciat aquests dies la…

2 octubre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La Unió Europea emprèn accions legals contra el Regne Unit per la seva intenció de saltar-se l'acord del Brexit. Ho ha anunciat aquests dies la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, després que Boris Johnson no hagi retirat la llei amb què incompliria el pacte signat amb Brussel·les. Aquesta denúncia pot implicar que s'acabin imposant sancions a Londres.  A més, es va produir aquest dijous un altre ultimàtum en la llarga negociació del Brexit, ja amb aire d'ultimàtum definitiu. A final d'aquest any, s'ha d'haver consumat el divorci. Teresa Carreras, membre de l'Associació de Periodistes Europeus a Catalunya i del Comitè d'Experts del Premi de Periodisme d'Investigació FETISOV, ha valorat aquest divendres la situació amb l'esperança que "Europa i el Regne Unit arribaran a pactes". Així s'ha expressat en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel.

Es van treballar molt els acords per arribar a pactes de les condicions sobre el Brexit. Per què ara el Regne Unit se'ls vol saltar?
Aquest dijous es va fer un Consell Europeu, que va acabar de matinada, en què el president de l'organisme ha dit que ells no poden negociar amb països que es vulguin saltar les normes establertes. Jo penso que, en relació amb aquesta suposada crisi, no hi cap problema, perquè tothom s’ho esperava. Aquesta és una maniobra del mateix Boris Johnson per aconseguir més temps per portar a terme els seus plans amb el Brexit.

Si la cosa no es recondueix bé, es podria entrar en una confrontació que potser no tindria gaire sentit, en una mena de guerra freda?
Es podria entrar en una mena de guerra freda absurda, perquè els terminis estan molts marcats. En altres paraules, el primer ministre Johnson va reconèixer els terminis i els termes de l’acord. Ara té aquesta manca de disciplina sobre normes de duanes i ajuts estatals. I pel que fa a la frontera amb Irlanda del Nord, important per a Boris Johnson i per a Europa encara més, Londres va en la mateixa línia. Però amb tant de temps com han durat les negociacions, el primer ministre britànic no pot dir que tot s’ha signat a correcuita. Els temps de la Unió Europea no són els temps de la resta de mortals.

Si s'entra en un procés judicial, processos que no són àgils, el més previsible és que no es puguin complir els terminis per consumar el Brexit. Es retardaran aquests terminis? I, d’altra banda, com creu que acabarà tot el conflicte?
Tot plegat és es cop d’efecte. El primer ministre britànic diu que no es complirà un acord i la presidenta von der Leyen surt marcant la línia a Johnson. La Unió Europea ha donat un cop de puny sobre la taula, veritablement. Potser sí que tot el procés acaba més tard, però jo crec que no acabarà malament. Tinc la sensació que, durant aquest mes que queda per prendre decisions, pot haver-hi un gir per part d’uns i altres i arribar a pactes.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 2 d'octubre.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció