En directe

Fórmula Estel

INTERNACIONAL

Teresa Carreras: “Europa i el Regne Unit arribaran a pactes”

La Unió Europea emprèn accions legals contra el Regne Unit per la seva intenció de saltar-se l'acord del Brexit. Ho ha anunciat aquests dies la…

2 octubre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La Unió Europea emprèn accions legals contra el Regne Unit per la seva intenció de saltar-se l'acord del Brexit. Ho ha anunciat aquests dies la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, després que Boris Johnson no hagi retirat la llei amb què incompliria el pacte signat amb Brussel·les. Aquesta denúncia pot implicar que s'acabin imposant sancions a Londres.  A més, es va produir aquest dijous un altre ultimàtum en la llarga negociació del Brexit, ja amb aire d'ultimàtum definitiu. A final d'aquest any, s'ha d'haver consumat el divorci. Teresa Carreras, membre de l'Associació de Periodistes Europeus a Catalunya i del Comitè d'Experts del Premi de Periodisme d'Investigació FETISOV, ha valorat aquest divendres la situació amb l'esperança que "Europa i el Regne Unit arribaran a pactes". Així s'ha expressat en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel.

Es van treballar molt els acords per arribar a pactes de les condicions sobre el Brexit. Per què ara el Regne Unit se'ls vol saltar?
Aquest dijous es va fer un Consell Europeu, que va acabar de matinada, en què el president de l'organisme ha dit que ells no poden negociar amb països que es vulguin saltar les normes establertes. Jo penso que, en relació amb aquesta suposada crisi, no hi cap problema, perquè tothom s’ho esperava. Aquesta és una maniobra del mateix Boris Johnson per aconseguir més temps per portar a terme els seus plans amb el Brexit.

Si la cosa no es recondueix bé, es podria entrar en una confrontació que potser no tindria gaire sentit, en una mena de guerra freda?
Es podria entrar en una mena de guerra freda absurda, perquè els terminis estan molts marcats. En altres paraules, el primer ministre Johnson va reconèixer els terminis i els termes de l’acord. Ara té aquesta manca de disciplina sobre normes de duanes i ajuts estatals. I pel que fa a la frontera amb Irlanda del Nord, important per a Boris Johnson i per a Europa encara més, Londres va en la mateixa línia. Però amb tant de temps com han durat les negociacions, el primer ministre britànic no pot dir que tot s’ha signat a correcuita. Els temps de la Unió Europea no són els temps de la resta de mortals.

Si s'entra en un procés judicial, processos que no són àgils, el més previsible és que no es puguin complir els terminis per consumar el Brexit. Es retardaran aquests terminis? I, d’altra banda, com creu que acabarà tot el conflicte?
Tot plegat és es cop d’efecte. El primer ministre britànic diu que no es complirà un acord i la presidenta von der Leyen surt marcant la línia a Johnson. La Unió Europea ha donat un cop de puny sobre la taula, veritablement. Potser sí que tot el procés acaba més tard, però jo crec que no acabarà malament. Tinc la sensació que, durant aquest mes que queda per prendre decisions, pot haver-hi un gir per part d’uns i altres i arribar a pactes.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 2 d'octubre.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció