En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

Toni Comín: "La legislatura durarà en funció dels avenços que el PSOE faci sobre el referèndum"

L'eurodiputat de Junts s'ha mostrat crític amb el PSOE, però confia que la llei d'amnistia passarà el filtre del Constitucional

17 novembre 2023

Redacció

Comparteix

L'eurodiputat de Junts Toni Comín ha dit sobre l'acord de Junts amb el PSOE que marcarà la legislatura. Ha remarcat que aquesta "durarà en funció dels avenços que facin els socialistes en direcció del referèndum". En una entrevista a La Caravana, Comín, que s'ha mostrat molt crític amb el PSOE, ha volgut deixar clar que si les negociacions no avancen, Junts no donarà suport a Sánchez. "El PSOE sap que si no es produeixen avenços en dos àmbits, autodeterminació i autogovern, Junts no té l'obligació de donar-li suport".

L'exconseller Toni Comín i Josep Rull durant la manifestació pel català a Perpinyà, el novembre de 2023
L'exconseller Toni Comín i Josep Rull durant la manifestació pel català a Perpinyà, el novembre de 2023

"Si no es produeixen avenços en autodeterminació i autogovern, Junts no té l'obligació de donar suport al PSOE"

Toni Comín sobre l'acord de Junts amb el PSOE

Sobre la confiança dipositada en el PSOE, Comín ha volgut recordar el moment en què ERC "va exigir al PSOE vetar Junts i els socialistes van acceptar" durant la passa legislatura. Per tant, l'eurodiputat creu que ara el moviment del PSOE es deu al fet que necessiten els vots de Junts.

Verificador imparcial

Comín també ha elogiat que en pocs mesos s'hagi aconseguit la llei d'amnistia i també una taula de negociació "presidida per un verificador imparcial i, en conseqüència, internacional". Sobre aquesta qüestió, Comín no ha volgut avançar més informació, ja que s'ha decretat "reserva absoluta". Amb tot, creu que la discreció és fonamental perquè el verificador pugui fer la seva feina i, en conseqüència, cal que estigui fora del focus mediàtic.

"L'amnistia passarà tots els filtres"

Sobre l'amnistia, Comín creu que la llei passarà el filtre del Tribunal Constitucional , ja que "s'ha treballat de manera rigorosa i s'han fet totes les consultes que s'havien de fer", ha remarcat. L'exconseller també ha dit que si s'anul·lés un article, la llei continuaria vigent. Comín també ha dit que un jutge haurà de decidir si el cas de la presidenta de Junts s'inclou en la llei d'amnistia, però, en tot cas, ha remarcat que el seu és un cas clar de lawfare.

"Si s'anul·lés un article de la llei d'amnistia, continuaria vigent"

D'altra banda, Comín ha lamentat que s'estigui intentant jutjar els líders independentistes per diverses vies, tot esquivant la llei d'amnistia. "El cas de l'Audiència Nacional és el més clar. Intenten inventar-se una causa per terrorisme dels delictes que queden fora l'amnistia". Sobre el Tribunal de Comptes, on avui es jutgen, a banda de Comín, Puigdemont, Mas i trenta ex-alts càrrecs del govern, l'eurodiputat creu que el tribunal "continua el procés de manera democràtica, però més endavant ja arxivarà el cas".

"Per a la llei d'amnistia, s'han fet totes les consultes que s'havien de fer"

Toni Comín: "La legislatura durarà en funció dels avenços que el PSOE faci sobre el referèndum"

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció