En directe

El Matí a Ràdio Estel

SOCIETAT

"Tots estem units per preservar la convivència interreligiosa"

Mohammed Halhoul, membre de la comunitat musulmana i representant de l’Islam al Grup de Treball Estable de Religions, ha assegurat aquest dimarts que “tots estem…

22 setembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Mohammed Halhoul, membre de la comunitat musulmana i representant de l’Islam al Grup de Treball Estable de Religions, ha assegurat aquest dimarts que “tots estem units per preservar la convivència interreligiosa" i que ningú "no vol que se li faci mal, ni que la utilitzi de cap manera”. Aquestes reflexions, dins de l'espai Temps de diàleg del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, s'emmarquen en el rebuig a uns incendis provocats els dies 8 i 9 de setembre a la mesquita de Montcada i Reixac. La Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, la Federació Consell Islàmic de Catalunya i la Federació Islàmica Catalana feien públic, ara fa uns dies, un manifest de condemna després d'aquests fets, que van afectar parcialment el centre de culte sense ferits. Qualifiquen els atacs de “racistes i covards”, alhora que expressen el seu malestar i la seva preocupació pels danys.
Aquests col·lectius musulmans mostren igualment suport i compromís per recuperar la convivència que sempre hi ha hagut en aquest municipi i per tornar a la normalitat. A més, l’escrit s’adreça a les autoritats i a les forces de seguretat de Montcada per demanar-los que assumeixin la seva obligació de determinar les responsabilitats de cara a posar fi a aquests atacs contra creients d’aquesta localitat. D’altra banda, amb el lema “prou islamofòbia”, es va fer una concentració dissabte passat a la mateixa comunitat islàmica de Montcada i Reixac, igualment per condemnar aquests actes. Aquest dimarts, en una entrevista a Ràdio Estel, el secretari del Consell Islàmic de Catalunya ha valorat els fets i la reacció de la comunitat.

Què va passar els dies 8 i 9 de setembre a la mesquita de Montcada i Reixac? Ens pot recordar els fets?
Tot va passar en un centre de culte situat al centre de la localitat, i és una zona veïnal. Algú va protagonitzar un intent d’incendi en una de les portes. Aquest intent va ser finalment fallit perquè se'n van adonar els veïns i van apagar el foc per avisar immediatament els Mossos. L'endemà hi va haver dos intents més, el segon amb gasolina. La sort és que ni ha dues portes, que van servir de tallafocs. S’han cremat diverses parts de l'entrada i s'han produït diferents danys que he vist personalment. I la nostra desgràcia és que la mesquita es troba en un lloc cèntric de la localitat, envoltada de cases i d’un centre comercial. No va haver cap ferit, gracies a Déu. És molt estrany que es va fer de dia, amb audàcia i insistència, no de manera més covard, a la nit.  Al voltant de la mesquita, hi viu una comunitat molt pacifica, que porta anys treballant en el barri. I així ho han dit els veïns, l’alcaldessa i deferents associacions. Tots estem units per preservar aquesta convivència interreligiosa, i no volem que ningú li faci mal ni que la utilitzi de cap manera.

Se sap quines persones són les responsables? Com està la investigació policial i judicial?
Hi ha un sumari obert en secret, i la investigació s’està fent. No hi ha cap càmera, perquè es tracta d’una zona veïnal. La comunitat ara sí que ha instal·lat càmeres de seguretat, que faran servei ja per tot el veïnat, perquè no es repeteixi un atac així.

Vostès, en el manifest en nom de tota la comunitat musulmana de Catalunya, condemnen els fets i sobretot defensen la llibertat religiosa i la convivència en pau. Com explicaria a la societat catalana que els musulmans són creients de pau, davant alguns estigmes que alguns sectors us posen a sobre, com ara la interpretació de la paraula gihad o altres perversions d’alguns que utilitzen l’Islam per matar?
El rebuig de tot allò que és la violència és la defensa de la pau. Saludem amb el gest de la pau. L'Al-Corà, a més, comença amb una salutació de part de Déu misericordiós. La base de la nostra fe és estar en pau amb un mateix i amb l’altre. També amb la natura, perquè has estat creat per ser un tutor de tot el que t’ha ofert el creador. Ara bé, es pot utilitzar la religió per fer violència i caure en el radicalisme. Nosaltres condemnen els actes de violència i l’odi, i treballem per l’acció humana i social, per l’acceptació i la diversitat. Aquesta és la nostra tasca.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 22 de setembre.

Més actualitat

RELIGIÓ

Xabier Gómez: "Aquest canvi de vida em provoca una mica de vertigen"

El nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat assegura que assumeix el càrrec amb desig de servir la diòcesi "amb humilitat"

29 novembre 2024

Redaccció

ECONOMIA I FINANCES

Pepe Álvarez: “Parlar d'una vaga de lloguers té tot el sentit”

Pepe Álvarez sobre vaga de lloguers

El secretari general d’UGT creu que la vaga és una forma de protesta indispensable des del punt de vista de les llibertats

29 novembre 2024

Redacció

CULTURA

ÚS DE LA LLENGUA

2.000 paraules esperen torn per entrar al diccionari

noves paraules acceptades al català al 2024

'Batucada', 'anou' o 'càtering' són algunes de les noves paraules catalanes acceptades al diccionari aquest 2024

28 novembre 2024

Redacció