En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"Treure Franco del Valle de los Caídos és de justícia democràtica"

El president de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, Manel Perona, l'historiador Pau Vinyes, també membre del Centre d'Estudis Ignasi Iglesias,…

17 maig 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El president de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, Manel Perona, l'historiador Pau Vinyes, també membre del Centre d'Estudis Ignasi Iglesias, i el també historiador i politòleg Jordi Cerdà han coincidit aquest dimecres en la idea que "treure Franco i José Antonio Primo de Rivera del Valle de los Caídos, com també canviar el sentit d'aquest món, és de justícia democràtica". Ha estat en una edició del programa El mirador de l'actualitat dedicada a la memòria històrica i a la possibilitat d'exhumar les restes de Francisco Franco, avalada majoritàriament pel Congrés dels Diputats la setmana passada.

Perona ha assegurat que "els ciutadans estem més que reconciliats" i que "el que passa és que hi ha coses que cal resoldre pensant en el reconeixement de moltes famílies que reclamen la memòria dels seus morts, moltes vegades sense saber on estan enterrats". Vinyes, per la seva banda, ha insistit en la idea que "a l'Estat espanyol no s'han fet els deures, a diferència d'Alemanya, per exemple". En aquesta línia, ha recordat que "els rebels van guanyar la guerra a Espanya, després d'acabar amb un sistema legítim, el de la República, i van oblidar els qui van perdre, que ara necessiten reparació". Cerdà ha recordat que "Franco no volia ser enterrat al Valle de los Caídos, i la decisió d'Arias Navarro i Joan Carles I segurament era una manera de compensar el fet que el règim s'autoimmolava".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat corresponent a aquest dimecres 17 de maig.

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció