En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

"Treure la fe al carrer i oferir-la al poble genera respecte"

Joaquín Benítez Martín, germà major de la Germandat i Confraria de Jesús del Gran Poder i l’Esperança Macarena, de Barcelona, Reyes Barragán, directora de la…

11 abril 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Joaquín Benítez Martín, germà major de la Germandat i Confraria de Jesús del Gran Poder i l’Esperança Macarena, de Barcelona, Reyes Barragán, directora de la Passió de Llinars del Vallès, i Josep-Ignasi Boada, president de la Congregació de la Sang de Tarragona i expresident de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona, han analitzat aquest dijous, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', els principals aspectes de l’impacte social de la Setmana Santa, des de la dimensió pública de la fe del poble i a partir de tradicions molt arrelades. Benítez ha explicat que les processons i actes de pietat popular "consisteixen a treure la fe de l'església al carrer, oferint-la al poble, cosa que genera un gran respecte en tothom qui veu o segueix aquests actes i hi participa". També ha dit que la seva entitat ja té a punt "la processó del Divendres Sant a Barcelona, amb sortida a les 17.00 hores de l'església de Sant Agustí". Ha anunciat que, "com a novetat, a Portaferrissa, s'unirà al seguici el Crist de la Bona Mort des de l'església de Santa Anna". El germà major ha destacat que, "des de l'any 1965, la processó ha estat sempre al carrer transmetent un missatge de fe i devoció popular, amb força soroll, que és la forma que té la germandat d'expressar-se". Finalment, ha conclòs que "Barcelona mereix una gran processó de Setmana Santa", i ha anunciat, a més, la de Diumenge de Rams (anomenada 'Jesús a la borriquita'), amb sortida a les 10.00 de la Parròquia de Sant Agustí i arribada cap a les 13.00 al mateix punt.

Per la seva banda, Reyes Barragán ha assegurat que "la Passió en teatre arriba a molta gent diversa, per la fe o sense saber que hi veurà però igualment acaben sosprenent-se". De la de Llinars del Vallès, ha subratllat que "és una representació molt femenina, perquè dona molta importància sobretot a Maria Magdalena i a Maria, perquè actuen com a narradores". Ha comentat igualment que "no ofereix una espectacularitat en forma de decorats, perquè pretén que la gent es fixi en el missatge del text i la història, ja que predominen les emocions i la paraula". Finalment ha conclòs que "aquesta Passió vol fer arribar a creients i no creients les paraules de Jesús d'una manera senzilla i austera", i ha afegit que "els actors s'adrecen directament al públic, que se sent molt interpel·lat". Es representa l'obra aquest proper cap de setmana, dissabte 13 i diumenge 14, a les 17.00 hores al Teatre-Auditori de Llinars.

Josep-Ignasi Boada ha explicat que "Tarragona és ciutat de processons, com demostra el fet que n'hi ha una cada dia, des d'abans ja de l'inici de la Setmana Santa". Igualment ha anunciat que "Divendres Sant es fa un Via Crucis a les 6 del matí des de la part alta de la ciutat", i que "ja a les 4 de la tarda, els armats comencen a fer la recollida perquè els passos s'agrupin i facin el recorregut de la gran Processó del Sant Enterrament". Finalment ha destacat la pervivència de "la processó de la Soledat, Dissabte Sant, una activitat especial per a dones".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 11 d'abril.

Quin sentit tenen les processons i les escenificacions en una societat globalment poc religiosa com l’actual a Catalunya? Hem comentat en general, durant tot el col·loqui, diverses novetats i tradicions en la vivència de la Setmana Santa a casa nostra: el pòrtic del Diumenge de Rams, molt popular amb les benediccions al carrer, i les representacions de la Passió, una altra expressió de pietat popular a través de la posada en escena dels grans misteris del cristianisme.

Més actualitat

El nou model de residències encarirà a Catalunya el preu de les places uns 250 euros mensuals

L'escena d'una residència de gent gran a Catalunya

Segons Cinta Pascual, presidenta de les patronals de residències ACRA i CEAPs, "no hi ha prou espais per garantir que les unitats de convivència siguin de 15 persones"

1 juliol 2022

Redacció

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció