En directe

Fabricació Pròpia

HABITATGE

Un acord entre Estat i Generalitat permetria acabar 200 habitatges socials a Catalunya

Ho ha explicat el director general de la Fundació Hàbitat3, Xavier Mauri, a Ràdio Estel

4 gener 2023

Redacció

Comparteix

La fundació Hàbitat3 alerta que amb l'actual escalada de preus i pujada dels interessos s'està posant encara més difícil la viabilitat de projectes de rehabilitació d'edificis i la promoció d'obra nova per fer habitatge social. Una situació que podria empitjorar el dèficit estructural d'habitatges socials que ja hi ha a Catalunya. El volum d'habitatge social al territori està per sota del 2%, mentre que la mitjana europea és del 15%.

Imatge de recurs d'habitatge, amb una figura decorativa d'una casa de fusta sobre una taula i llibres acumulats.

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', el director general de la fundació Hàbitat3, Xavier Mauri, ha explicat que necessiten que Estat i Generalitat es posin d'acord per poder disposar dels préstecs Next Generation. "L'Estat va dir que volia activar 20.000 milions d'euros per destinar, una part, a l'habitatge" -ha dit Mauri-. "Si això es fes, permetria reactivar més de 200 habitatges que tenim aturats", ha afegit.

A més, Mauri ha volgut agafar perspectiva respecte a l'estratègia d'acostament entre PSOE i Unides per aprovar una nova Llei de l'Habitatge per regular de nou el preu màxim dels lloguers. "La llei de l'habitatge de l'estat és rellevant, però no solucionarà el problema fonamental, que és de pressupost". "Fins que no hi hagi una prioritat pressupostària, això no es revertirà, fins i tot si surt aprovada la llei", ha dit el director general d'Hàbitat3, amb relació a l'establiment d'un topall màxim del preu del lloguer. "Estem invertint el 0,1% en habitatge, quan en altres país europeus inverteixen 6 vegades més".

"La llei de l'habitatge és rellevant, però el problema fonamental és de pressupost"

L'Estat i la Generalitat s'han de posar d'acord per poder disposar dels préstecs Next Generation

D'altra banda, Mauri també ha destacat que, arran de la crisi d'Ucraïna i d'altres situacions, els preus d'alguns materials de construcció han augmentat entre un 20 i un 30%. "A més, els tipus d'interès s'han multiplicat. Hem passat de tipus negatius a tipus que ara estan per sobre del 3%, fet que ha provocat que projectes d'obra nova que estan en construcció s'aturin perquè no es poden pagar", ha sentenciat el director de la fundació Hàbitat3, que es dedica a gestionar habitatges socials entre els col·lectius més vulnerables.

"Arran de la crisi d'Ucraïna i altres situacions actuals, els preus d'alguns materials de construcció han augmentat entre un 20 i un 30%"

Entrevista a Xavier Mauri, director general de la fundació Hàbitat3

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

Violant Cervera, consellera de Drets Socials, exposa que "la llei estatal d'habitatge està molt mal finançada” i que no aporta els recursos necessaris per fer front a l'emergència habitacional

Cervera ha anunciat que el Govern portarà la llei estatal d'habitatge al Tribunal Constitucional, previ dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, si no es modifica el seu redactat durant el tràmit parlamentari.

5 novembre 2021

Redacció