
Maria Branyas va assolir una gran fita en arribar fins als 117 anys i ser l'àvia amb més edat del món, abans de traspassar l'any passat. Aquesta vida tan longeva va encuriosir als investigadors per saber-ne les causes. Ara, un estudi de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha determinat que és una barreja "entre els seus gens especials i els seus hàbits", tal com exposa l'investigador Eloy Santos a El Matí a Ràdio Estel. Així, detalla que tenia una microbiota molt afavoridora i genètica més jove del que tenia, però que els bons hàbits van ser el que li van permetre potenciar el genoma.
Entre els seus hàbits en destaca la bona dieta mediterrània, la qual basava en llegums i poc sucre, alcohol i carn vermella. A més, mai hi faltaven els iogurts. "Era un vici saludable, d'un aliment fermentat i ajuda a tenir flora bacteriana i evita que creixi dolenta", explica Santos.
Aquesta investigació, a més, també pot portar a nous avenços. "Amb les variants que hem trobat, si les estudiem amb profunditat, podem pensar en fàrmacs que poguessin imitar les característiques dels gens o suplement de bacteris i prevenir les malalties associades a la tercera edat", diu l'investigador.