En directe

Estel Migdia

SOCIETAT

"Un govern Lliga-5 Estrelles portaria Itàlia al desastre econòmic"

Luigi Contento, geòleg italià i membre de l’Associació Catòlica de Treballadors Italians a Catalunya (ACLI-CAT), Antonio Gatta, exdirector del Liceu Italià a Barcelona, i Salvador Aragonès, periodista…

16 maig 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Luigi Contento, geòleg italià i membre de l’Associació Catòlica de Treballadors Italians a Catalunya (ACLI-CAT), Antonio Gatta, exdirector del Liceu Italià a Barcelona, i Salvador Aragonès, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, han coincidit aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de qualificar de "molt complicada" la situació política a Itàlia. Contento ha destacat que "la situació està molt malament, perquè Di Maio (Cinc Estrelles) i Salvini (la Lliga) tenen un programa antitètic que portaria Europa al desastre total". Com a exemples, ha dit que "un d'ells vol implantar una renda garantida de ciutadania que vagi també a estudiants i a gent que no ha treballat mai, cosa que costaria 35.000 milions d'euros, i estan d'acord amb l'abolició d'una llei dolenta però que exigia Europa per frenar el dèficit, un canvi que costaria 120.000 milions". A més, el geòleg ha comentat que "volen crear una taxa que preveu que la renda inferior a 80.000 euros l'any paga el 15 per cent d'impostos i la superior, el 20, per exemple el propietari de la Fiat, una iniciativa amb la qual l'Estat deixaria de recaptar uns 60.000 milions". Com a conclusió, ha assegurat que aquestes polítiques "costarien a les arques públiques entre 150.000 i 180.000 milions, fet que portaria Itàlia al desastre econòmic tenint en compte també que el deute del país és de més de 2 bilions d'euros". D'altra banda, Luigi Contento ha assegurat que "no ens podem fiar de Salvini, un home que diu que l'euro és un crim contra la humanitat".

Per la seva banda, Aragonés ha comentat que "es diu aquests dies que, a Itàlia, es pot formar un govern que duraria només unes setmanes, perquè seria de trànsit". En aquesta línia, ha afegit que "la situació d'Europa no permetrà que hi hagi un govern contra natura, com si a Espanya governessin PP i Podem". El periodista ha destacat igualment que "el Moviment Cinc Estrelles no podria acceptar la política fiscal que planteja la Lliga", i que "el deute d'Itàlia és enorme, del 132 per cent del Producte Interior Brut". Antonio Gatta ha afirmat que "és molt complicat assegurar si hi haurà govern". Ha subratllat que "els dos partits que ara poden governar van fer unes promeses en campanya inassumibles". Ha posat també com a exemple, en aquest cas, "un tren d'alta velocitat al nord d'Itàlia del qual la Lliga estava radicalment en contra, però el Cinc Estrelles, a favor". Sobre el paper del president de la república, Sergio Mattarella, ha comentat que "està sent cada dia més criticat perquè no està seguint el mandat d'encarregar un govern als grups que formen la majoria".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 16 de maig.

Més actualitat

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció